Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dali  se kornjačica može držati po rukama i puštati po tepihu? Ja sam nekoliko puta imao kornjačice u velikim akvarijumima i redovno održavao higijenu, ali one oslepe i  ne prežive ni godinu dana. U čemu bi mogao biti problem?
Hvala,
Mladen

O: Kornjače deo vremena provode van vode, sunčajući se i neophodno im je obezbediti odgovarajući  deo za to, na kome će imati potrebno osvetljenje neophodno za sintezu D vitamina.

Koliko dugo kornjača može da boravi na suvom a da to ne dovede do neželjenih posledica, zavisi od čitavog niza različitih faktora kao što su vrsta, starost, kondicija. Mlade kao i male životinje teško podnose duži boravak van vode. Veoma važno je da se naglasi da vrlo važan faktor u dužini boravka kornjače van vode čini i vlažnost i temperatura vazduha u prostoriji kao i opšte stanje same jedinke. Vrlo teško je u satima odrediti dužinu boravka kornjače van vode. Imajući u vidu sve nabrojane faktore i uobičajene uslove u našim stanovima moglo bi se reći da neko vreme od 2 - 3 sata boravka van vode neće narušiti zdravlje Vašeg ljubimca.

Napisali ste da ste redovno održavali higijenu akvaterarijuma, ali niste rekli u kakvim ste ambijentalnim uslovima držali kornjače, pa ću Vam napisati nešto osnovno o uslovima držanja kornjača,  jer neadekvatni  uslovi držanja mogu da budu glavni preduslov za nastanak  bolesti kod kornjača, a između ostalog i do problema na očima.
 
Da bi se dugo i uspešno gajila vodena crvenouha kornjača, trebalo bi joj obezbediti veći, stakleni akvaterarijum. Za manje kornjače  zapremine od 40l - 50l, u kome je otprilike 2/3 vodeni, a 1/3 suvi deo. Ukoliko se ne obezbedi suvi deo, onda je dubina vode vodenog dela tolika da kornjača može nogama da dohvati dno. Na suvom delu se kornjača odmara i greje pod lampom i temperatura vazduha ne sme biti manja od 25 stepeni. Suvi deo može da se pripremi na više načina, a najlakše je da to bude krupnije kamenje koje se složi tako da bude stabilno. Temperatura vode trebalo bi da bude 26 - 30 stepeni. Za zagrevanje i održavanje temperature koristi se grejač sa termostatom. Temperatura  se očitava termometrom koji se lepi spolja na staklo. Za filtraciju vode koriste se motorne pumpe koje se redovno  čiste i peru. Sva voda iz akvaterarijuma menja se jednom u 10 dana, ali se povremeno menja polovina vode. Jednom mesečno potrebno je potpuno isprazniti akvaterarijum i sve detaljno oprati.

Kornjače se hrane dva puta dnevno. Postoji veliki izbor kvalitetne gotove hrane koja se stavlja na površinu vode. Povremeno se daju meso ribe i piletina. Nepojedeni ostaci hrane se obavezno moraju odstraniti jer njihovi raspadni produkti predstavljaju povolju sredinu za razvoj patogenih bakterija koje mogu dovesti do infekcije, između ostalog i do problema na očima.

Takođe i nedostatak A vitamina može da dovede do problema na očima i pojave bele skrame na konjuktivama. U takvim slučajevima neophodno je injekciono aplikovanje vitamina A, a  posle skidanja skrame i lokalno aplikovanje očnih masti.