Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve kornjače. Veća je crvenouha, ali ne znam koje je vrste manja kornjača. Njene šare kod ušiju su narandžaste (neko mi kaže da je verovatno tako zato što je mala), ali čitav oklop je drugačijeg oblika i zelene je boje (dok je kod veće oklop braon). Lepo se slažu tako da mi to nije problem ali me interesuje, ako je manja druge vrste, da li ima nekih razlika u rastu, ponašanju... Postoji još jedan problem što se tiče manje kornjače, a to je da na oklopu ima neke bele fleke. Emir

O: Trachemys scripta elegans ili crvenouha kornjača u prirodi živi u slatkim vodama reka i jezera (u južnom delu Sjedinjenih Američkih Država).

U prirodnim uslovima dostižu dužinu i do 30 cm. U kućnim akvarijumskim uslovima dostigne veličinu oko 25 cm u periodu od 3 do 7 godina. Ženke su najčešće krupnije od mužjaka koji dostignu dužinu oklopa oko 20 cm. Životni vek u prirodi im je oko 20 godina, dok u kućnim uslovima mogu živeti i duže. To je lako prepoznatljiva vrsta, a karakteristične su tzv. "crvene uši" odnosno crvene fleke na mestu ušiju. Oklop im je išaran raznim nijansama zelene boje, a starenjem oklop poprima tamniju boju. To je najčešća vodena kornjača koja se drži kao kućni ljubimac.

Trachemys scripta scripta ili žutouha kornjača je takođe slatkovodna kornjača koja u prirodi naseljava iste oblasti kao i crvenouha kornjača. Žutouha kornjača je izgledom dosta slična crvenouhoj kornjači. Za razliku od nje, nema crvene mrlje po glavi, a donji oklop (plastron) je kod starijih jedinki potpuno žut.

S obzirom da crvenouhe i žutouhe kornjače zahtevaju slične uslove držanja, mogu se i držati zajedno.

Najverovatnije da su Vaše kornjačice obe crvenouhe, s tim da je veća kornjačica i starija tako da je kod nje oklop već postao tamnije obojen.

Što se tiče belih fleka na oklopu kornjače, bitno je uočiti da li je oklop beli samo kada je kornjača suva ili i kada je mokra. Beli oklop kornjače i kada je mokra ukazuje na infekciju gljivicama ili bakterijama, a dok je suva verovatno se radi o samo osušenim naslagama minerala od kalcijuma u vodi. Takođe je potrebno razlikovati i bleđenje boje. Nekoliko nutritivnih faktora utiču na boju oklopa kod kornjača, ali oni su vrlo sporog delovanja. Najčešće se pominje nedostatak A-vitamina, ali za ovakve promene potrebno je da prođe nekoliko meseci.

Problemi sa oklopom kod kornjača mogu da se jave zbog urođenih mana (ili genetski ili tokom inkubacije), mehaničkim povredama, držanjem u malom akvaterarijumu, zbog nedostatka čitavog spektra sunčeve svetlosti ili prirodnog svetla i/ili deficitarne ishrane.