Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U akvarijumu imam sada tri kornjače. Posle prve, dodao sam jednu baš malenu kornjaču, pa onda i treću veću. Imale su u prvo vreme sukoba oko hrane, sada je sve bolje. Dve veće su se tukle, a najmanjoj nisu dale da je jede. Harmoniju sam postigao što sam neko vreme, da bi ojačao najmanju, davao sam joj da jede sama, a velike izvadim iz akvarijuma, što je po mom utisku dalo dobar rezultat.
1. Da li grešim sto sam ih spojio sve tri i da li sam u pravu da su se sada navikle jedne na drugu, sve zajedno?
2. Kamen-ostrvo je dobilo zelenu boju, verovatno od sunca, ali me interesuje zašto mi vremenom takvu boju dobiju svi kamenčići, a akvarijum nije izložen suncu, imam lampu na haubi po pravilu, filter.

3. Da li moram da menjam vodu u akvaterarijumu sa obzirom da imam jak filter i da je voda uvek čista, a i jednom nedeljno dolivam 5lit vode, jer ispari?
Hvala Vam na vremenu, nadam se da ćete odgovoriti na moja pitanja!
Srdačan pozdrav, Dušan

O: Svaka životinja je jedinka za sebe i reaguje različito, bez obzira da li se radi o istoj ili različitoj vrsti životinje.

Agresivno ponašanje kod vodenih kornjača nije retka pojava, a najčešće se javlja ako su zajedno kornjače različitog uzrasta, odnosno različitih veličina, ali ni to ne mora da bude uvek pravilo. Agresivno ponašanje je vrlo složena pojava, a manifestuje se na različite načine, kao nagon, napadanje zbog hrane ili teritorije. Uzroci agresivnog ponašanja još uvek nisu u potpunosti ustanovljeni.

S obzirom da je problem agresivnosti teško kontrolisati, važno je da na vreme uočite oblike agresije, da ne bi poprimili veće razmere, u smislu nanošenja povreda drugoj životinji, koje vrlo često mogu da ugroze i život.

Kako su Vaše kornjače već imale sukobe morate da budete na oprezu, pa ako se agresivnost ponovi neophodno je da agresivnu jedinku premestite u poseban akvaterarijum ili ako je postojeći terarijum dovoljno velik, možete u njega da stavite predmete ili omogućite neko posebno mesto u kome bi manje kornjačice mogle da se sakriju.

Bez obzira na postojanje sistema za filtraciju, sva voda iz akvaterarijuma se menja jednom u 10 dana (crevom se izvuče voda iz akvaterarijuma, jer se na dnu nataloži krupna nečistoća). Povremeno je potrebno promeniti polovinu vode. Voda koja se doliva mora prethodno da odstoji (bar 24 časa) da bi ispario hlor ili se vodi mogu dodati preparati za vezivanje hlora.

O higijeni akvaterarijuma morate strogo voditi računa. Jednom mesečno morate potpuno da ispraznite akvaterarijum. Kornjače tada prebacite u posebnu posudu. Isključite grejač i pumpu za filtraciju. Svi stakleni delovi se temeljito operu. Takođe oprati i opremu a kamen-ostrvo možete istrljati nekim grubljim sunđerom ili četkicom kako bi ga oslobodili nataloženih naslaga zelenih algi. Na kraju se sve dobro ispere, oprema se ponovo montira, sipa dehlorisana voda, uključi se grejač da bi se voda zagrejala i vrate kornjače u akvaterarijum.