Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam vodenu agamu prije 2 dana. Stara je oko 8 mj. pa me zanima sve o tim životinjama. Ima dosta velik terarijum u kojemu je podloga pola od peska, na toj strani joj je lampa i vodena fontana, zanima me da li je to u redu i da li joj je potreban kamen za sunčanje ili joj je to dosta? Na drugoj polovini su joj kore i tamo joj je posuda za kupanje i za hranu. Ima veliku granu od lovora, ne znam da li to smije imati i ima još jednu grančicu na kojoj sam primetila da spava. Ceo terarijum ima podni grejač ali su mi rekli da nije potrebno grejati ceo nego samo jednu stranu pa me zanima da li je to istina. Žarke je zelene boje pa se nadam da je to u redu.

Šta se tiče ishrane: rekli su mi da je hranim sa crvima, ja joj stavljam ujutro i uveče otprilike svakih 10-12 časova 10 crva i malo salate te sve to posipam sa multivitaminima. Molim vas da mi napišete kako i sa čime da je hranim. Kakva stolica joj treba biti i kada se one presvlače? Danas sam primetila da jede pesak, da li je to normalno ili? Molim Vas da mi odgovorite...
Hvala, pozdrav, Maja

O: Vodena agama ili kineski vodeni zmaj prirodno naseljava šume Indije i istočne Azije a zadržava se obično blizu sveže vode. Ovi gušteri poznati su po tome da su poluvodeni. Dosiže dužinu od 90 cm od koje polovina otpada na rep. Boje vodene agame variraju od smeđe do svetlo-zelene, a mužjaci su obično svetlije boje u sezoni parenja.

Zahtevaju prostrane akvaterarijume sa mnogo grana za penjanje, mesta za sakrivanje, delom za sunčanje i velikim delom za kupanje (idealno oko 1/3 površine terarijuma, dubine da može da se do pola potopi u vodu). Dužina akvaterarijuma mora da bude najmanje dve dužine tela agame. Biljke koje koristite moraju da budu ne toksične, a isto važi i za grane (preporučuje se vrba, vinova loza, kao i grane nekih voćaka, ali nikako ne orah i hrast). Debljina grana bi trebala da bude jedna i po debljina agaminog tela. Staklo akvaterarijuma je potrebno obložiti tamnom trakom ili pozadinom (ili na krajeve postavite biljke i sl.) jer tako pomažete gušteru percepciju granice i prevenciju oštećenja na telu (a prvenstveno glave).

Velika posuda sa vodom (važno je znati da ovi gušteri obavljaju nuždu gotovo isključivo prilikom kupanja, pa je vodu neophodno menjati svakodnevno ili čak više puta dnevno) i sistem prskalice u akvaterarijumu su neophodni  za održavanje vlažnosti od 60 - 90% (80% idealno), što je veoma važno u periodu presvlačenja guštera. Idealna podloga terarijuma  je pesak jer veće komadiće drveta vodene agame mogu lako da progutaju. Podlogu treba češće čistiti nego što je to slučaj kod ostalih gmizavaca.

Sledeći parametar od velike važnosti je temperatura; moraju se obezbediti dnevne i noćne oscilacije temperature. Dnevna bi trebala da bude oko 29°C - 31°C a noćna 24°C - 27°C. Dobro je da stavite dva termometra na svakom kraju terarijuma (jedan na hladnijem delu, a drugi na toplijem). Nepravilna temperatura može da dovede do mnogih oboljenja (npr. respiratorna oboljenja) ili mogu da nastanu drugi problemi zbog pada imuniteta i nepravilnog varenja hranjivih materija zbog usporenog metabolizma, ako se drži na nižim temperaturama. Svetla bi trebala da budu sa tajmerom. Dnevna sunčališta bi trebala da  imaju temperaturu od 35°C.

Od osvetljenja treba obezbediti celi spektar sunčevog svetla - ultravioletno svetlo koje je neophodno za sintezu vitamina D3  (aktivna UV lampa ili fluorescentne cevi). Flourescentne cevi bi trebale da budu postavljene 30 cm od mesta za sunčanje i potrebno ih je redovno menjati (svakih 6 - 12 meseci).

Proveru ispunjenosti adekvatnih uslova u terarijumu, po pitanju temperature i vlažnosti je neophodno stalno kontrolisati termometrima i higrometrima.

Vodene agame hrane se širokim spektrom insekata i raznih crva, koje je dobro prethodno vitaminizirati a prilikom davanja agami i "posoliti" multivitaminskim i mineralnim dodacima ishrani koji su bogati kalcijumom. Kada odrastu, agamama se može davati sveže voće i povrće - sitno naseckane banane ili jagode, bobičasto voce (grožde, kupine, maline itd.), smokve kao i sveži listovi mladog maslačka potrebno je ponuditi najmanje tri puta nedeljno. Proteinska hrana je zastupljenija u ishrani nego kod bradatih agama, a voće i povrće čini samo 10-15% hrane, koje je takođe dodatno obogaćeno vitaminskim dodacima. Male ribice i pinki miševi takođe se mogu dati, ali treba paziti da ne dođe do gojaznosti agame. Mlade agame potrebno je da hranite svakodnevno, dok odrasle jednom ili dvaput nedeljno. Sveža voda mora da bude svakodnevno dostupna.

Vodene agame su polno zrele kada dostignu dužinu od 40 cm (obično je to u njihovoj drugoj ili trećoj godini).

U zatočeništvu se relativno dobro i brzo prilagode uslovima života. U početku ih ne treba uznemiravati dok se ne adaptiraju na okolinu.