Povratak

Agresivnost kod kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve crvenouhe kornjače, starosti oko 1,5 godina. Žive u velikom akvarijumu, sa svom opremom (filteri, grejač, UV lamapa... ). Hranim ih raznovrsnom hranom (granule i meso).  Mislim da je jedna mužjak, a za drugu kornjaču nisam sasvim sigurna. Problem je u sledećem, jedna od kornjača je počela drugu da grize i da juri po akvarijumu. Koji može da bude razlog tome? Hvala Vam unapred na odgovoru, Željka

O:  Svaka životinja je jedinka za sebe i reaguje drugačije, bez obzira da li se radi o istoj ili različitoj vrsti životinje. 

Kada su u pitanju vodene kornjače, agresivno ponašanje nije retkost, a najčešće se javlja ako zajedno borave kornjače različite starosti, odnosno različitih veličina. Međutim ni to ne mora da bude pravilo. Agresivno ponašanje je vrlo složena pojava, a manifestuje se na različite načine, bilo kao nagon, napadanje zbog hrane ili teritorije. Uzroci agresivnog ponašanja još uvek nisu u potpunosti razrešeni.

Kako je problem agresivnosti teško kontrolisati, važno je da što pre uočite oblike agresije, da agresija ne bi poprimila još veće razmere, u smislu nanošenja povreda drugoj životinji, koje vrlo često mogu da  ugroze i život povređene kornjače.

Najbolje bi bilo da kornjače na neko vreme odvojite - u zasebne akvaterarijume ili s obzirom da imate veliki akvaterarijum, da pokušate da omogućiti neko posebno mesto - odvojene delove za svaku kornjaču.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs