Povratak

Egyptian Uromastyxa - pravilna ishrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovani, imam Egyptian Uromastyxa i želeo bih da dobijem više informacija prvenstveno o njegovoj ishrani.
Hvala u napred. Konstantin

O: Egyptian Uromastyx nadoknađuju većinu potreba za vodom iz bilja kojeg svare. Vrlo retko ih  možete videti kako piju tekuću ili stajaću vodu. Ponekad od straha mogu urinirati što vrlo brzo potroši ključne zalihe vode pa stoga treba paziti da se s njima postupa oprezno dok se ne naviknu na vlasnika. Vlaga u naseobini mora biti niska kako bi se izbegli respiratorni problemi.

Sastav obroka Uromastyxsa u zatočeništvu mora biti pretežno biljnog porekla, većinom od endivija salate, maslačka te zimske salate (escarola). Salata Lettuce nema gotovo nikakvu hranjivu vrednost pa se može davati s vremena na vreme kao izvor vode. 

Svojim jakim čeljustima mogu uzimati i kaktuse s kojih pre hranjenja treba ukloniti trnje što je vrlo korisno kada gušteru treba više vode kojom je kaktus bogat. Poželjno je vrlo često posipati Kalcijum po hrani. Vrlo je bitno izbegavati spanać, cveklu i peršun budući da oksalati spriječavaju apsorpciju kalcijuma u krvotok. Postoje oprečna mišljenja oko toga da li se proteinski bogata hrana kao što su crvi i cvrčci treba koristiti u ishrani ovog guštera. Ukoliko se odlučite na takvu ishranu količinu bi trebalo ograničiti na maksimalno 10% ukupne količine obroka.

Poželjno je hraniti Urose biljnom hranom svaki ili svaki drugi dan a živom hranom jednom mesečno zbog toga što jetra Urosa vrlo teško probavlja takve proteine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs