Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U naše dvorište došetala je jedna preslatka kornjača. Nemam nikakvog iskustva sa kornjačama i ne znam kako da joj pomognem. Čime se hrani, kako živi? Oklop joj je dugačak izmedju 15 i 20 cm, tamne je boje ali ne znam koja je to vrsta i šta bi sa njom trebala da radim. Plašim se da će uginuti. Kod nas je već sedam dana. Molim Vas da mi pomognete i kažete šta da uradim i kako da je nahranim. Unapred zahvaljujem, Jelena

O: Najverovatnije se radi o Testudo hermanni kornjači. Ljudi je često udomljavaju u svojim vrtovima, stanovima i terasama.

Poznate su dve podvrste: Testudo hermanni boettgeri i Testudo hermanni hermanni. T. h. boettgeri je veća od T. h. hermanni. T. h. hermanni narastu oko 12 - 14 cm, a T. h. boettgeri oko 20 - 22 cm.  Ženke su redovno veće od mužjaka. Ova kornjača je isključivo biljojed, voli svakojako povrće, a ponekad pojede i crve, gusenice i sl. U zatočeništvu najčešće jede salate i voće.

Živi po suvim, kamenitim i grmovitim predelima, a tokom zime boravi zakopana pod zemljom. Iz zimskog se sna budi u martu  i aprilu, kada pronalazi partnera za parenje. Parenje se odvija u junu, kada ženke proizvode posebne mirise, kojima privlače mužjaka.

Ovoj kornjači bi trebalo omogućiti što više prostora, kako bi mogla nesmetano da se kreće, sunčati je (UV zraci potrebeni su za sintezu vitamina D, kako bi se obezbedila akumulacija kalcijuma u kostima, u protivnom dolazi do problema sa oklopom). Najidealnije mesto je vrt koji bi trebali ograditi (jer će kornjača pokušati da izađe), a uvek bi trebalo imati dostupnu čistu i svežu vodu. U taj ograđeni deo vrta možete staviti i kamenje, te posaditi povrće ili sl. kako bi se mogla  sunčati i hraniti. Osim navedenog, trebalo bi joj omogućiti i deo koji nije izložen sunčevim zracima, kako bi  mogla da se skriva za vreme  vrućina.

Šumske kornjače nisu na listi retkosti u našoj zemlji, ali su obuhvaćene Konvencijom o medjunarodnoj trgovini ugroženih vrsta divlje faune i flore.