Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim vas ako možete vašim savetom da mi pomognete da pravilno odgojim bebu kraljevskog pitona. Dobila sam ga prošle nedelje iz inostranstva i neznam ništa o njima. Kako treba da izgleda terarijum za nju? Kako se hrani i cime? Kako ja lično da se ophodim prema njoj? Budite ljubazni pa mi odgovorite na ova pitanja. Unapred se zahvaljujem. Marina

O: Prirodno stanište kraljevskog pitona (pyhton regius) su šumovita područja  srednje i zapadne Afrike. Borave i na zemlji i na drveću. Ove zmije aktivne su u sumrak i tokom noći, dok se danju odmaraju i spavaju. 

Dok se u Evropi ova vrsta pitona naziva kraljevski, u Americi je poznat pod nazivom "ball" piton,  jer se kao lopta sklupča dok je nervozan ili kada se oseća ugrožen, a u tom trenutku glava se nalazi u centru "klupka". Kao i ostali pitoni, i ovi  pitoni su jako znatiželjne i dobroćudne životinje. Konačna dužina tela je između 1 i 1,5 metar.  Ako se pravilno hrane, telo im bude lepo oblikovano, oblo. Kao i ostali pitoni i boe,  kraljevski pitoni imaju jasno vidljiv analni otvor, koji je uočljiv u vidu izbočine. Mužjaci imaju duži analni otvor od ženki, a pol se može sa sigurnošću utvrditi jedino analnom sondom, kojom se određuje dužina analnog otvora. 

Kraljevski pitoni u prirodi se hrane gušterima, manjim zmijama, pticama i malim sisarima. U prirodi se ne hrane miševima, pa se vrlo često događa da miša - koji je često ponuđen kao hrana u zatočeništvu - ne prepoznaju kao hranu. Pitoni su za vreme lova plena veoma izbirljivi po pitanju šta će da  ulove i šta će da pojedu. Takođe su vrlo nervozni kada  se ometaju za vreme pokušaja lova ili u toku jela. Kraljevski pitoni u prirodi mogu duže vreme da prežive bez hrane, pa se čak nalaze podaci koji govore da taj period može da bude godinu, pa čak i duže.

U zatočeništvu mladi kraljevski pitoni porastu oko 30 cm godišnje, tokom prve tri godine života. Polnu zrelost dostižu između treće i pete godine života. Životni vek je preko 30 godina, a zabeleženi su i pojedinačni slučajevi koji su živeli do 48 godina. Ženke kraljevskih pitona legu jaja, kojih bude između 4 i 10. Ženka u periodu kada ima jaja, nikada ih ne ostavlja, pa za to vreme uopšte ne jede. Taj period traje oko 3  meseca.

Kraljevski pitoni su poznati  kao izuzetno vešti i spretni, pa vrlo često i pobegnu iz terarijuma. Svakako treba obezbediti stakleni terarijum, zatvoren sa svih strana. Na gornjem delu terarijuma trebalo bi da bude smešten metalni dodatak sa malim otvorima, i još jedan na primer sa strane, da bi vlaga mogla nesmetano da isparava iz terarijuma. Minimalne dimenzije terarijuma su  100x40 cm, kako bi  zmija mogla nesmetano da se kreće i sakriva. Ipak, moja je preporuka da svojoj zmiji osigurate veći terarijum. Na dno terarijuma možete da postavite treset od kokosa ili običan zeleni tepih, što bih Vam preporučila jer je najlakše za čišćenje i održavanje. U početku se čak preporučuje da se stavi običan papirni ubrus, da bi u početku pratili konzistenciju izmeta, eventualnu  prisutnost parazita u izmetu i grinja na koži, koje su najuočljivije na takvom papiru. Ne preporučuje se stavljanje suvog lišća, a naročito ne borovinu i jasen, jer se vrlo često dešava da za vreme jela pojedu i to, što može da pruzrokuje teške probleme sa varenjem, pa čak i sa respiratornim traktom. Treset ili neka druga podloga mora da bude obavezno čista i suva; vlažne podloge predstavljaju idealanu sredinu za razvoj bakterija i gljivica. U terarijumu zmija treba da ima i mesto za sakrivanje. Najčešće se koriste cepanice ili deblo, a možete koristiti i običnu plastičnu ili kartonsku kutiju. Plastične kutije se lako čiste i održavaju, a kartonske kutije se mogu zameniti svaki put kada se isprljaju. Takve kutije moraju da budu dovoljno velike da se zmija čitava može da uvuče u njih, ali ne moraju da budu ni prevelike, jer pitoni kada spavaju vole da osete predmete pored sebe. Pošto su kraljevski pitoni noćne životinje, za vreme dnevnog odmora i spavanja takođe vole mračna mesta. Pitoni su dobri penjači i vole da borave na drveću, pa u terarijum možete da smestite i grane ili veštačko bilje.

Zmije su hladnokrvne životinje, telesna temperatura im zavisi od temperature okoline. Temperatura u terarijumu mora da bude što bliža onoj u prirodi, da bi se odvijali normalni metabolički i drugi za život važni procesi. Dnevna temperatura mora da bude između 27 -31°C, dok temperatura na sunčalištu mora da iznosi i do 32,5°C. Noćna temperatura mora da bude niža od dnevne, tj. da iznosi oko 24°C, osim na centralnom delu terarijuma, sunčalištu, do 27°C. Kraljevski pitoni su jako osetljivi na visoke temperature,  što često kod njih završava opekotinama, pa se nikako ne preporučuje grejač stena. U terarijumu svakako treba da budu smeštena dva termometra, jedan na ivičnim delovima terarijuma, a drugi na srednjem delu, da bi imali tačan uvid u temperaturu i regulisali je po potrebi. Vlažnost je takođe vrlo važna. U terarijumu je potrebno da smestite posudu sa vodom, koja će da služi i za vlaženje vazduha, a i za kupanje. Osim toga potrebno je svakodnevno špricanje zmije i terarijuma sa vodom. Vlažnost se kontroliše higrometrom koji se postavlja  u terarijum. Vlažnost treba da iznosi do 50%, a za vreme presvlačenja kože i do 60-65%. Ako je vlažnost u terarijumu odgovarajuća, zmija će se presvući za 24 časa. 

Osvetljenje koje se postavlja u terarijum mora da bude sa UV spektrom zračenja, da bi se osigurala sinteza vitamina D3 u organizmu, i na taj način izbegle metaboličke bolesti i druga oboljenja. Osvetljenje mora da bude nedostupno zmiji da bi se sprečilo eventualno nastajanje opekotina.

Vašem kraljevskom pitonu biće potrebno nekoliko nedelja da se u potpunosti adaptira u novoj sredini.

Pitoni se hrane jedanput u desetak dana, najčešća hrana u zatočeništvu su miševi, koji veličinom moraju da  odgovararaju mogućnostima zmije, da mogu da ga progutaju i svare. Za mlade zmije - pinki miševi (stari 1 - 5 dana), a za veće zmije - oni malo stariji. Za vreme dok zmija vari miša ne preporučuje se uznemiravanje, a samo varenje traje nekoliko dana, zavisno o veličini miša. Ako Vaš piton ne jede duše vreme, a ne gubi na telesnoj težini, ne zabrinjavajte se, ali ako dođe do gubitka telesne težine, obratite se veterinaru koji poznaje fiziologiju i patologiju zmija.

U terarijumu mora da  bude smeštena posuda sa vodom zbog vlažnosti vazduha, kupanja, a takođe i da zmija može da pije tu vodu. Svaki dan voda mora da bude sveža; zmije u posudu sa vodom često i defeciraju. Čista voda je vrlo važna i pre samog presvlačenja. U tom periodu oči se zamute, pa se preporučuje potapanje zmije u toplu vodu desetak minuta, da bi se oči isprale, a posle toga presvlačenje će u potpunosti nastupiti u toku 24 časa.