Povratak

Problem s očima crvenouhe kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kornjaču staru dve godine. Početkom ovog meseca dobila je infekciju očiju koju ne znam kako da  izlečim. Ovde u Srbiji sam tražio veterinara makar za savet, ali sam dobijao odgovor da se ne bave "sitnim" kućnim ljubimcima. Čuo sam za rastvor borne kiseline i zanima me da li postoji  još  nešto  i u kom vremenskom razmaku treba da im dajem terapiju? S poštovanjem i unapred zahvalan, Ivan

O: Obzirom da iz Vašeg pitanja nisam mogla da zaključim u kakvim uslovima držite kornjaču.

Napisaću Vam prvo nešto o uslovima držanja jer neadekvatni  uslovi držanja mogu da budu glavni preduslov za nastanak  bolesti kod kornjača, a između ostalog i do problema na očima.

Da bi se dugo i uspešno gajila vodena crvenouha kornjača , trebalo bi joj obezbediti veći, stakleni akvaterarijum. Za manje kornjače  zapremine od 40-50 l, u kome je otprilike 2/3 vodeni, a 1/3 suvi deo. Ukoliko se ne obezbedi suvi deo, onda je dubina vode vodenog dela tolika da kornjača može nogama da dohvati dno.

Na suvom delu se kornjača odmara i greje pod lampom i temperatura vazduha ne sme biti manja od 25 stepeni. Suvi deo može da se pripremi na više načina , a najlakše je da to bude krupnije kamenje koje se složi tako da bude stabilno.

Temperatura vode trebalo bi da bude 26-30 stepeni. Za zagrevanje i održavanje temperature koristi se grejač sa termostatom.Temperatura  se očitava termometrom koji se lepi spolja na staklo. Za filtraciju vode koriste se motorne pumpe koje se redovno  čiste i peru.  Sva voda iz akvaterarijuma menja se jednom u 10 dana , ali se povremeno menja polovina vode. Jednom mesečno potrebno je potpuno isprazniti akvaterarijum i sve detaljno oprati.

Kornjače se hrane dva puta dnevno. Postoji veliki izbor kvalitetne gotove hrane koja se stavlja na površinu vode. Povremeno se daju meso ribe i piletina. Nepojedeni ostaci hrane se obavezno moraju odstraniti jer njihovi raspadni produkti predstavljaju povolju sredinu za razvoj patogenih bakterija koje mogu dovesti do infekcije , između ostalog i do problema na očima.

Oči nemojte nikako ispirati kamilicom jer kamilica predstavlja idealanu sredinu za razvoj mikroorganizama. Ukoliko je upala očiju posledica respiratornih infekcija, lečenje se sprovodi injekcionom aplikacijom antibiotika  najmanje 5 dana, a ako se radi o lokalnoj infekciji oka, terapija se sprovodi antibiotskim mastima i kapima lokalno. Pre primene leka oči je potrebno isprati fiziološkom rastvorom. Bitno je da kornjačica nakon aplikacije masti ili kapi boravi bar 15 minuta van akvaterarijuma, da se lek ne bi isprao u vodi.

Takođe i nedostatak A vitamina može da dovede do problema na očima i pojave bele skrame na konjuktivama. U takvim slučajevima neophodno je injekciono aplikovanje vitamina A, a  posle skidanja skrame i lokalno aplikovanje očnih masti.

Najvažnije je da Vašoj kornjačici obezbedite optimalne uslove držanja,  nege i ishrane (ukoliko već niste), a  zatim ako ne dođe do poboljšanja , neophodno je ipak potražiti pomoć veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, kako bi na osnovu kliničkog pregleda i ako je potrebno , na osnovu rezultata uzetog brisa oka,  postaviti dijagnozu i na osnovu toga što pre sprovesti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs