Povratak

Oznaka "nije za ljudsku upotrebu" - šta to znači?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Zbog čega pojedine hrane za mačke imaju oznaku: NIJE ZA LJUDSKU UPOTREBU, šta je to sadržano u hrani da čovek ne bi smeo da pojede, jasno mi je da mačke ne mogu jesti sve, a pitam ovo iz straha da ne naudim svojim mačkama. Hvala. Еra

О: Natpis „Nije za ljudsku upotrebu“ je informativnog karaktera i može se nalaziti na svim proizvodima koji se koriste kod životinja, nevezano da li je u pitanju proizvod namenjen ishrani ili je suplement itd.

Na ovaj način, proizvođač je informisao i upozorio potencijalnog kupca da kupljeni proizvod nije namenjen ljudima. To znači da taj proizvod ljudi ne treba da konzumiraju jer nije njima namenjen, već životinjama. To ne znači da je proizvod otrovan ili da u sebi sadrži škodljive materije za živa bića.


Ovo je najpre iz razloga što su potrebe čoveka i svake životinje različite, pa tako takva hrana ne zadovolja potrebe čoveka, već samo životinje kojoj je namenjena.

Ukoliko ovo ugledate na pakovanju hrane, ne treba da Vas brine kvalitet same hrane koju planirate da dajete maci, pogotovo ukoliko je hrana superpremium kvaliteta, tj. optimalno izbalansirana.