Povratak

Afrički tvor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želeo bih da Vam postavim par pitanja u vezi afričkih tvorova: da li njihova dlaka izaziva alergijske reakcije kod ljudi i da li je pametnije uzeti ženku ili mužjaka kao kućnog ljubimca? Hvala vam na ogovoru, Strahinja

O: Afrički tvor je sisar iz porodice Mustalidae. Vrlo je inteligentan, čist, tih, zaigran, voli da se mazi i jako je znatiželjan. Veže se za osobu koja se o njemu brine i posvećuje mu pažnju. Pokazuje sklonost prema samo jednoj osobi. Tvor spavajući provede 3/4 dana. Voli da sakriva svoj plen. Telo mu je duguljasto, nogice su kratke, oči i uši male, a rep dugi. Prosečna dužina tvora je 40-60 cm. Na svakoj šapici ima 5 prstiju (potrebno im je kratiti nokte). U koži se nalaze lojne žlezde koje izlučuju mošusni miris. Sa strane analnog otvora nalaze se analne žlezde koje sadrže tečnost intenzivnog mirisa koja tvorovima služi za dezorijentisanje napadača. Tvorovi imaju dlaku i podlaku, nemaju znojne žlezde (ne znoje se), pa su skloni toplotnom udaru (ne bi trebalo da se ostavljaju na direktnom sunčevom svetlu jer je već iznad 27°C za njih preterana vrućina, a na 30-32 stepena sledi toplotni udar).

Za držanje tvora kao kućnog ljubimca potrebno je nabaviti žičani kavez koji ima više etaža. Kavez mora biti prostran, lako održiv, dobro ventiliran, mora imati dovoljno uske rešetke i mora sadržavati pojilicu, keramičku posudicu za hranu, posudu za obavljanje nužde i ležaljku. Tvorovi su potpuni mesojedi i nisu sposobni za varenje proteina biljnog porekla. Nemaju slepo crevo, metabolizam im je jako brz i potrebno im je davati hranu 10 puta dnevno. Do 3-4 godine starosti preporučljivo je tvorove hraniti najkvalitetnijom hranom za mačiče (sadrži više masti i proteina). Kad tvorovi navrše 4 godine, potrebno ih je hraniti sa najkvalitetnijom hranom za odrasle mačke. Svakako se preporučuje da tvorovi jedu dehidriranu hranu zbog higijene zuba i desni (a suva hrana i nije lako kvarljiva), a mekanu hranu (konzerve, paštete) je potrebno davati kod odbijanja mladunaca od sise. Posebna su im poslastica kuvano meso bez kostiju, tvrdo kuvana jaja, sir, banane. Ne sme se tvorovima davati hrana za pse, nekvalitetna hrana za mačke, kosti, mleko i mlečni proizvodi, slatkiši i hrana bogata ugljenim hidratima, sirovo meso i jaja (neutrališu biotin-vitamin H), riba i hrana bogata vlakninama (nemaju slepo crevo i ne mogu je variti). Tvorove možete kupati jednom mesečno šamponom za pse, mačke ili tvorove. Potrebno ih je četkati u periodu linjanja jer se lizanjem mogu sakupiti trihobezoari (kuglice od dlake) koji mogu dovesti do opstrukcije.

Tvorovi su polno zreli sa 6 - 8 meseci starosti, rasplodni period im je od marta do septembra (fotoperiod - duži dan - estrus). Ženka tvora se stalno tera pa ako se ne pari može uginuti od iscrpljenosti. Zato se tvorovi koji se ne koriste za rasplod sterilišu. Graviditet kod tvorova traje 38 - 44 dana. Ženka može okotiti 1 - 18 mladunaca. Nedelju dana pre poroda ženka počinje da se linja i radi gnezdo od dlake. Ženka tvora ima 5 - 9 mlečnih žlezda. Bebe tvorovi se rađaju bez dlake, gluvi i slepi. Sa 3 nedelje se počinje sa prehranjivanjem i tada počinje rukovanje sa njima. Tvorići se od majke odvajaju sa 6 nedelja. Izbor pola zavisi od vaših afiniteta ali važno je naglasiti - ukoliko uzmete ženku - sterilizacija je neophodna.


Što se tiče alergija ne postoji specifična alergija na dlaku tvora, mada svaki organizam može odreagovati senzibilizacijom na bilo koji alergen. To zavisi od individualnih karakteristika organizma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs