Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam dve ženke rozenkolisa, jedna od njih stalno nosi jaja dok je druga snela jaje samo jedan put i više ne. Posle toga oponaša mužijaka. Pošto su to teritorijalne i malo agresivne ptice ipak smo morali da ih odvojimo u različite kaveze. Naravno druže se i igraju samo kada su puštene iz kaveza. Ptica koja stalno nosi jaja (2-3 puta godišnje 1-2 jaja) do sada nikada nije imala komplikacija, snese jaje i za sat već se igra. Juče je imala veliki problem, više od 24h je pokušavala da snese jaje imala je napone svakih dva do tri minuta. Kada smo videli da ne ide odlučili smo danas da je odnesemo kod veterinara. Ubrizgavali su parafinsko ulje da bi pomogli da se jaje pokrene, jaje je bilo okrenuto popreko i uspeli su pomoću neke pincete da poguraju i izvade jaje. Sve se dobro završilo već pomalo jede, pije vodu i naravno uključili su joj antibiotik. Sada nam je problem jer je skoro svo perje masno od tog ulja, ona pokušava da se čisti ali ne ide. Kako da joj pomognemo da očisti perje, naravno nedozvoljava da je uhvatim, hoće da grize. Izvinite na ovako opširnom tekstu i unapred hvala. Veliki pozdrav iz Bijeljine od Snježane
O: Nije baš jednostavno ukloniti ulje s perja kod papagaja, ali možemo pratiti uputstva ljudi koji se bave spašavanjem divljih ptica, a koje su došle u bliski kontakt s naftom ili uljem na moru i rekama.

Perje je termoregulator telesne toplote kod ptica, bitno je i za zagrejavanje i za hlađenje tela. Ako je uprljano ili zamašćeno direktno utiče na termoregulaciju ptice i njeno zdravlje.

Zbog navedenog, pticu ili papagaja dok čistimo od ulja treba držati u prijatnoj toploj prostoriji. Prvo je potrebno s papirnim ubrusima upiti ulje s perja. Nakon toga sledi kupanje, a jedino u ovom slučaju pomažu deterdžent za pranje sudova (vrlo blage koncentracije), koji će otopiti i skinuti ulje s perja. Možete napraviti penu pa pomoću četkice za zube prati perje na repu, potom isprati i prosušiti.

Dok se perje ne osuši, nakon pranja, ne puštajte pticu van kaveza jer je perje mokro i verovatno još ima ostataka ulja, što sve otežava normalno letenje.

Ptičici tokom sledećih mesec dana treba davati vitamine za rast perja i držati je na ugodno toplom mestu.

Više o zaostajanju jajeta pisali smo u Zaostajanje jajeta, Zaostajanje jaja kod tigrica, Zadržavanje jaja i Slabost ptice koja nosi jaja.


OZNAKE: