Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam pitanje u vezi sa rozenkolisima. Imam jedan par koji se konstantno pari. Evo čak i u trenutku dok ovo pišem, pare se. Već su u ovoj sezoni imali tri legla, a posljednje je bilo prije 10tak dana. Jaja sam bacila (njih 4) jer su bila neplodna. Pokušala sam da ih odvojim ali je ženka bas specifična, kad je odvojena od mužjaka grize sve u kavezu. Mene zanima je li to normalno da se toliko pare jer sam čitala da se oni pare samo nekad do jula mjeseca. Molim vas za mišljenje i savjet. Hvala mnogo, Irma
O: Period parenja kod ptica je od marta do maja, kada oba roditelja na specifičan način cepkaju ljuspice drveća dužine do 10 cm, zabadajući ih u perje iznad repa i leđa, da bi ih po unošenju u duplju, tj. gnezdo, vadili i od njega formirali sferno gnezdo u kome će ženka položiti 4-6 belih jaja veličine 24x17 mm.

Period inkubacije iznosi 21-23 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 5-6 nedelja do potpunog operjavanja i pod starateljstvom roditelja su još oko 15 dana, posle čega napuštaju roditelje i formiraju nove zajednice. Polno su zreli posle 8 meseci.

Rozenkolisi su jako društvene ptice, nazivaju ih još i ljubavnim pticama, pa bi ovo donekle bilo i normalno ponašanje pojedinih rozenkolisa.

Moj savet je da ih pustite, dok god nema drugih promena u ponašanju i ne nanose povrede jedan drugom.

Više o parenju rozenkolisa pročitajte u tekstu Uslovim za uspešno razmnožavanje rozenkolisa.

OZNAKE: