Povratak

Mitarenje i slabo letenje kod ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam 2 tigrice jednu od godinu dana i par meseci i jednu koja ima možda 4-5 meseci. Ta druga je odlično letela do pre 10ak dana kada je počela promena perja i sad ne može baš da leti. Krene pa proleti 1 do 2 metra i onda padne ili se prizemlji. Čini mi se da nema dovoljno letnog perja. Inače je poprilično vesela, peva po ceo dan, jede dosta žitarica i povrća kao i minerale. Sa starijom tigricom se uglavnom odlično slaže, ponekad se potuku samo. Čitao sam negde da je potrebno kupiti suplemente za rast perja. Poslaću Vam fotografije da je vidite pa ako možete da vidite o čemu je reč. Ne bih je vodio kod veterinara još jer mislim da nema razloga jer je generalno sve ok osim toga s letenjem. Takođe bih Vas zamolio da mi preporučite neke suplemente za rast perja ili njihovu regeneraciju. Nekad mi deluje i prilično mršav, mada možda je to do toga jer je dosta manji od starije. Ako imate neke preporuke recite molim vas! Srdačan pozdrav, Danilo
O: Mogući uzrok problem koji se dešava sa perjem, a poslednično i letenjem Vaše ptičice, može biti u vezi sa neodgovarajućim kavezom. Tigrice vole prostrane kaveze u kojima mogu slobodno da rašire svoja krila (min. 40x40x30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potrebna je još 1,5 puta veći kavez. Za 2-4 tigrice kavez treba da bude min. 120x60x100 cm.

Kod odraslih ptica mitarenje, tj. promena perja odvija se fiziološki dva puta godišnje tačno određenim redosledom, a repno perje i letno perje kod ptica, čak i u slučaju zamene perja, uvek mora imati mogućnost za letenje. Mitarenje je kod ptica podstaknuto kao fiziološki proces i aktivira ga dužina svetlosnog dana, temperatura, vlaga, itd. Vrlo mali broj vrsta tokom menjanja perja ne može da leti.

U uslovima kućnog držanja ptica, fiziološki proces mitarenja često može biti poremećen, prvenstveno zbog toga što nema sezonskih promena temperature. Poremećaji mitarenja javljaju se kao neprekidno mitarenje tokom čitave godine ili kao neuobičajeno intezivno mitarenje. Uzrok ovakvog mitarenje je nedovoljan unos esencijalnih vitamina i minerala, tj. hranjenje uglavnom istim mešavinama hrane. Mitarenje je za pticu period posebnog stresa, ali životinja i tada podjednako jede i pije, i uobičajenog je raspoloženja.

Osim mitarenja, poremećaji rasta i promene perja javljaju se kod invazije parazitima perja, tzv. tekutima. Kod ovakve invazije na telu ptice prisutna su mesta koja su bez perja, tj. gola područja, često na glavi. Ptica se češe o kavez i pokazuje znakove nervoze i za posledicu ima loš apetit. Tekuti se mogu videti i golim okom kao crne tačkice, najčešće u vodi i najčešće danju, jer su aktivne noću kada sisaju krv ptica.

U slučaju mitarenja uvek savetujemo uzimanje nekog multivitaminskog preparata poput Muta-vit liquid (proizvođač Versele Laga), koji će ptici osigurati vitaminske i mineralne esencijalne materije, kako bi se ubrzala promena perja.

Najčešće nezgode koje se događaju kaveznim pticama jesu lomljenje kostiju i perja na krilima prilikom pada i udaranja (najčešće od staklene površine prozora i vrata), ili tuče sa pticom koja je u kavezu, što dovodi do nemogućnosti letenja.

Vrlo lako se mogu preplašiti tokom noći, nakon čega počinju zbog uzbuđenosti nekontrolisano da lete unutar kaveza, a uzrok ovakvog ponašanja je iznenadni zvuk ili šum (npr. TV, padanje predmeta i slično) i svetlo (npr. svetla s ulice, svetla automobila prilikom prolaza i slično).

U ovakvim slučajevima dolazi do loma kostiju i perja na krilima i zbog toga vlasnik ujutro mora da pregleda svoju pticu, i da proveri da li ima kapljica krvi na njoj i po kavezu. Povrećenja ptica ne mora pokazivati bolnost.

Više o razlozima slabijeg letenja kaveznih ptica pisali smo u tekstu Slabo aktivna nimfa – nemogućnost letenja.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs