Povratak

Neprestano nošenje jaja kod rozenkolisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam problem jer su mi nekoliko ženke rozenkolisa sparene međusobno, ponašaju se kao parovi, nose jaja, leže na njima, naravno sva su neoplođena. Vaš savet šta dalje raditi, jer ako kupim mužjake da li će se one uopšte razdvajati? Hvala na odgovoru unapred, Miroslav
O: Kontinuirano nošenje jaja može biti zaista iscrpljujuće i stresno iskustvo za pticu.

U uslovima naših domova, gde su temperatura i ostali činioci okoline konstantni, ovaj problem nije retka pojava. Posebno je važan jer ukoliko hrana koju uzma ptica nije izbalansirana i nema odgovarajući vitaminsko mineralni sastav, ptica može imati ozbiljnih zdravstvenih problema od malnutricije, deficijencije kalcijuma, osteoporoze do bolesti koje je mogu koštati i života.

Ženka rozenkolisa će nositi jaja ako su zadovoljeni glavni uslovi, a to su:
- polna zrelost ptice,
- dovoljna količina svetlosti (dužina dana je samim tim produžena),
- konstantna temperatura,
- obilje raznovrsne hrane i dovoljne količine pitke sveže vode,
- postojanje gnezda u kavezu, tj. materijala od kog ptice izgrađuju gnezda,
- stimulacija otpuštanja hormona jajnika "češkanjem", u području ispod krila i duž leđa,
- prisutnost mužjaka (nije nužan okidač).

Menjanjem ovih uslova u okolini, pticu bi trebalo da destimuliše i spreči u daljem izleganju jaja.

Dakle, za početak je potreban potpuni mrak i tišina, što ćete postići prekrivanjem ptica i obezbeđivanjem barem 14h potpunog mira i mraka kroz najmanje dve nedelje, uklanjanje gnezda i materijala za gnežđenje, kao i pomeranjem njihovih predmeta i igrački kojima se posebno posvećuju ili ogledala s kojim čavrljaju.

Osim toga, dok su ptice puštena na slobodi, probajte da ostanete u kontaktu sa njima, ali ih ne mazite previše, pogotovo ne u zonama ispod krilima i duž leđa.
Ishrana neka bude raznovrsna, ali izbegavajte žumance jajeta i mekanu hranu.

Takođe, dobro bi bilo izmeniti unutrašnjost kaveza, promeniti rutinu ptica, da promenite mesta za posudice i hranu, ili prečke i sl., samo da ih "izbacite" iz njihove komforne zone.

Nošenja jaja kod ptica kontroliše između ostalog i hormon prolaktin, koji ostaje u krvi u visokim nivoima sve dok ptica ne iznese planiranu količinu jaja, a kod rozenkolisa je to 4-6 jaja u proseku. Ukoliko sklonimo jaja odmah po nošenju i ne dozvolimo ležanje, zbog prolaktina i genetskog okvira planiranog broja jaja, ženka će ponovno leći jaja, pa je najbolje pustiti pticu da iznese 23 dana inkubacije. Prava jaja se mogu jedno po jedno zameniti sa veštačkim ili nečime što ima oblik jaja.

Nekim ženkama u međuvremenu može dosaditi da sede na jajima, pa s vremenom i same odustanu.

Ove opisane promene u okolini ptice potrebno je uraditi sve u isto vreme, a nikako ne postepeno, kako biste smanjili mogućnost da se ptica prilagodi na nove uslove.

Ukoliko uprkos svemu ptica bude nastavila sa nošenjem, onda je to hronični problem, pa Vas u tom slučaju, kako bi sprečili dalji razvoj bolesti, pozivam da potražite veterinarsku pomoć, a ukoliko ne znate gde biste ptičice mogle odvesti, to možete uraditi na Fakultet veterinarske medicine u Beograu.

O držanju rozenkolisa u paru pisali smo u tektu koji glasi Suživot mužjaka i nove ženke rozenkolisa.

O uslovima za uspešno razmnožavanje rozenkolisa pročitajte u tekstu Uslovima za uspešno razmnožavanje rozenkolisa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs