Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uočila sam da mojoj zebi izmet hoće da se zalepi ispod repića i da je to nervira. Pokušala bih nekako da joj skinem to ali se plašim da je ne povredim, jako je plašljiva i uznemirena. Inače kada god je snela jaja uvek ih je pokljucala čim snese, ni jedno jaje nije potrajalo. Od kada je počeo taj njen problem stavila sam im rešetku po sredini kaveza da ih razdvojim, inače su se mnogo tukli. Sa mužjakom je sve u redu, imam ih već nešto duže od 3 godine. Molim Vas ako možete da mi pomognete, vidim da se muči i strašno mi je žao, da li joj ima pomoći? Unapred hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav!
O: Vaša ptičica najverovatnije ima proliv, što uzrokuje sakupljanje izmeta na kloaki i njegovo sušenje, što posledično dovodi do formiranja mase izmeta.

O prolivu uopšteno možete pročitati u tekstovima Proliv kod ptica i Proliv kod ptica i parazitske bolesti/Kokcidioza.

Možda se Vaša ptičica prehladila ili joj hrana ne odgovara (ako ste je možda promenili nedavno ili uveli novu namirnicu...).

Ono što Vi možete da uradite jeste da oprezno toplom vodom operete masu izmeta, kako joj se ne bi izritirala koža oko kloake, istovremeno proveravajući da li ima možda još kakvih promena na anusu. Iziritiranu kožu bilo bi dobro zaštititi nekom kremom (npr. Flogocid).

Iz naše ponude možemo izdvojiti Diafarmov preparat za ptice BalansDigest za varenje, koji je namenjen kao dodatak u ishrani ptica. Pomaže vraćanje normalne funkcije želudca uzrokovane stresom, duvanskim dimom, promenom kaveza, promenom klime. Tu su takođe i Animastrath preparati u vidu tableta, granula i tonika, koji pomažu kod podizanja opšte otpornosti ogranizma.

Voće i zeleniš treba izbaciti iz ishrane dok se ptičica potuno ne oporavi. Ponudite joj proso, prethodno prepržen u tiganju, bez ulja i ostalih dodataka.

Ukoliko Vašoj ptičici ne bude bilo bolje ili ako se jave još neki simptomi, preporučila bih Vam da se javite u Ambulantu za male životinje na Veterinarskom fakultetu u Beogradu.

O razlozima razbijanja jaja kod ptica pisali smo opširno u tekstovima Zebe razbijaju jaja, Razbijanje jaja kod ptica i Zebe – ležanje na jajima.

OZNAKE: