Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Malog Aleksandra već dve godine. Kupio sam ga kao ručno hranljenog. I odmah je želeo da mi stane na ruku, glavu, rame, nogu itd. Ali ne dozvoljava da se moj dlan približi njemu. Odmah odleti na neku visinu. Imam veliki kavez. Molim vas ako imate neki konkretan savet kako, gde, kad i šta da radim. Jede mi hranu iz ruke ali ne da da ga taknem. Zasto? Da li da probam na silu? Da ga hvatam svakog dana dok se ne navikne? Ili neki vas način? Odgovorite mi molim vas! Hvala unapred! Stefan
O: Prvi korak ka učenju na ruku jeste uzimanje hrane iz Vaše ruke. Tokom tog perioda potrebno je obezbediti da se ptičica oseća potpuno ugodno hraneći se kada ste Vi u blizini kaveza i da se oseća sigurnim.

Dakle, kako je Vaš aleksandar savladao ovaj korak vreme je za sledeći.

Kada se ptica bude osećala udobno kada ste Vi u blizini kaveza, hrani se kraj Vas, uzima hranu iz ruke i odgovara na način da se približi strani kaveza kojoj ste najbliže, vreme je da krenete sa upoznavanjem Vaše ruke. Ponudite mu semenku prosa ili suncokreta ali nemojte pokušavati da ga dirate ukoli se odmiče od Vaše ruke. Držite ruku unutar kaveza ne radeći ništa, kako bi se navikao na Vašu ruku. S vremenom će shvatiti da mu ruka ne čini nikakvo zlo, ali za ovo je ponekad potrebno i nekoliko dana pa treba biti strpljiv.

Kada prestane da beži od Vaše ruke možete početi lagano da približavate ruku ka njemu, sve do trenutka kada će Vam dozvoliti da ga lagano mazite po prsima. Bitno je nastavljati sa tihim i mirnim govorom dok to radite. Kada se bude osećao sigurnim kada Vaša ruka dodiruje njegovo telo možete ga nežno pritisnuti u području stomaka i malo ga gurnuti. Velika je verovatnoća da će tada jednom nogom stati na Vaš prst. Ako ga ovo ne preplaši možete ga opet lagano gurnuti kada će verovatno podignuti i drugu nogu i stati na Vašu ruku. Većinom odmah odskoče, ali tada Vi trebate ostati mirni i pokušati ponovno ako nije preplašen.

Takođe, imajte na umu kako ptice obično najpre isprobavaju prečku (ili prst), pa se tek naknadno uz pomoć kljuna popnu na spomenuto. Ovo se ne može zvati ugrizom, ne boli i normalna je pojava. Budite spremni na ovo i nemojte povući ruku ako pre stajanja testira Vaš prst. Sve navedeno radite unutar kaveza jer se u njemu oseća sigurnijim nego spolja.

Iako je vrlo verovatno jako uzbudljivo kada prvi puta stane na Vašu ruku pokušajte ostati mirni i nastavite da mu govorite mirnim glasom. Nemojte žuriti, uzimati ga van kaveza kada prvi put stane na Vašu ruku, jer Vas još uvek upoznaje i iako se oseća udobno kraj Vas dok je u kavezu može se preplašiti kada ga izvadite iz kaveza.

Nakon redovnog stajanja na Vaš prst i ruku, učenje na rame obično normalno sledi jer se udobno oseća u kontaktu sa vlasnikom. Ovo je više spontana pojava, u želji za istraživanjem jednostavno penjući se duž ruke dolaze na rame. Proces možete ubrzati naravno, nagrađivanjem.

Želimo Vam puno uspeha u pripitomljavanju Vašeg ljubimca.

OZNAKE: