Povratak

Slabost ptice koja nosi jaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam mužjaka i ženku nimfu. Ženka je nosila jaja i odjednom je pala s nogu i stalno leži. Jede, pije sve normalno, ali nema snage uopšte. Ne leti, a kad je uzmem u ruku pokušava da me grize ali nema snage nikako. Kretanje vrši pomoću kljuna. Gledam je svaki dan, a ne znam kako da joj pomognem, upotpunosti sam nemoćan. Čitao sam na raznim forumima ali niko ne zna da mi pomogne ili da da savet šta da uradim da bi opet bila vesela i letela po kavezu. Hvala unapred, Andras
O: U toku nošenja jaja, što može biti i na svakih mesec dana, povećane su potrebe organizma za mineralima.

Moguće da je došlo do iscrpljenosti organizma, kao posledica nošenja jaja.

Preporučila bih Vam da ptici pojačate ishranu i da koristite posebne vitaminsko - mineralne dodatke koji će joj povećati opštu otpornost i pripremiti je za posebne napore kojima se izlaže.

U ponudi Pet Centra, pored gotove hrane i poslastica za nimfe, imamo vitaminsko-mineralne preparate koje možete dodavati Vašoj ptici u toku leženja jaja; Vele Cal-D-Vit, kalcijumski dodatak hrani; Omni - vit, sredstvo za poboljšanje kondicije ptica; Aminovitamin i Anima Strath vitaminsko - aminokiselinski preparati.

Svakako Vas savetujem, da ukoliko ne dođe do poboljšanja, pticu odnesete u neku od veterinarskih ambulanti, na pregled. Ukoliko ne znate kome biste se obratili, preporuka je Ambulanta za male životinje, Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs