Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Grlica ima crvene kesice ispod očiju, oči su suzne i poluzatvorene. Moram napomenuti da za kratko vreme izleže mlade, oni još se ne osamostale, ona leže ponovo jaja. Zanima me kakva je to bolest? Hvala unapred... Pozz
O: Pojava crvenih otečenih kapaka koji su delimično ili potpuno zatvoreni i drugih struktura oka može kod ptica da ukazuje na povredu ili infekciju oka. Često ovakva stanja prati i upaljeni i prolabirani treći očni kapak, a ponekad i oštećenje rožnjače i na respiratorne probleme.

Ovakva stanja se mogu javiti kao posledica lokalnih infekcija struktura oka ili sistemskih infekcija, postojanja tumora i apscesa, povreda oka usled udarca o predmete, žicu kaveza, povreda izazvana kljunom druge ptice, prisustvom stranog tela u oku, sekundarne infekcije kao posledica avitaminoze itd.

Upala konjuktiva i/ili rožnjače (konjuktivitis) obično nastaje pod uticajem spoljašnjih faktora i uzrokuju je mehanički uzroci (prašina, pesak, promaja) i virusne zarazne bolesti (boginje i psitakoza).

Klinički znakovi su upaljeno i otečeno oko sa iscetkom. Potrebno je otkriti i ukloniti uzrok, isprati oko prikladnim preparatom i primeniti antibiotike. Pticu treba držati na mirnom mestu sa slabijim svetlom.

Pod uticajem spoljašnjih faktora nastaje serozni konjuktivitis, koji se može dodatno zakomplikovati sekundarnom infekcijom bakterijama, što dovodi do nastanka gnojnog konjuktivitisa. Sekundarne bakterijske infekcije obično nastaju kad ptica trlja oko prečke ili češka nogom.

Upala očnog kapka (blefaritis) - mogu ga uzrokovati mehanički, hemijski, zarazni (gljivice, bakterije i virusi) agensi, a mogu nastati prenošenjem upale. Oko je poluzatvoreno, otečeno i crveno. Potrebno je otkriti uzrok i oko tretirati lokalno antibiotikom.

Naravno, nemoguće je bez adekvatnog pregleda tačno utvrditi dijagnozu.

Problemi na očima se mogu javiti i kao jedan od simptoma nekih drugih oboljenja, pa bi problemu trebalo da se pristupi ozbiljno. Takođe, ne preporučuje se samoinicijativna primena nekih od oftalmoloških preparata, jer oni samo mogu prikriti pravo stanje pa zbog toga smetati kod uzimanja brisa u cilju postavljanja dijagnoze.

Savetujem Vam da pticu odvedete kod veterinara na pregled kako bi na vreme započeo adekvatnu terapiju antibioticima, vitaminsko-mineralnim dodacima po potrebi.

Ono što Vi možete da uradite, do odlaska kod veterinara, je da oko isperete fiziološkim rastvorom ili veštačkim suzama. Takođe, pticu možete utopliti i povećati dozu vitamina i minerala. Na takav način možete pomoći oslabljenom organizmu ljubimca.

Nadamo se da je Vaš ljubimac već uveliko dobro i da su ovo bili samo prolazni simptomi.

OZNAKE: