Povratak

Polna zrelost nimfe i spremnost za parenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kada su nimfe polno zrele i spremne za parenje? Pozdrav, Mirko
O: Nimfa (lat. Nymphicus hollandicus) je najmanji papagaj iz velike porodice kakadua. Danas je nimfa jedini predstavnik roda Nymphicus, a donedavno se smatrala ćubastim papagajem ili malenim kakaduom. Zemlja porekla nimfe je Australija, gde naseljavaju suva ili polusuva područja, koja su smeštena u blizini izvora vode. Ova nomadska ptica se seli na mesta gde ima vode i hrane. U prirodi ih najčešće možemo videti u parovima ili jatima. Ponekad se skupljaju oko pojilišta u grupi koja broji na stotine ptica.

Nimfa je jedina vrsta kakadua, koja svoj prvi podmladak može imati već na kraju prve godine života i, uz tigricu, je najviše uzgajana australijska ptičica.

Prirodna boja tela joj je tamnosiva, na glavi ima kukmu, a perje oko ušnih otvora je narandžaste boje.

Mužjakovo lice, čelo i prednje perje u kukmi su žarkožute boje. Unutarašnji deo repa i podrepak su crno obojeni, a mala letna pera su bela. Ženka ima sivožutu glavu. Spoljašnji ugao krila je bele boje, a donja strana repa ima sivobele pruge boje mramora. Siva boja je kod ženke svetlije nijanse, ali to ne mora biti pravilo. Mladi ptići su zagasitijih boja. Sva gore navedena polna obeležja nisu 100% sigurna. Jedini način sigurnog utvrđivanja pola jest palpacija karlične kosti. Razmak između kostiju karlice je kod ženki veći, iz razloga što na taj način lakše snesu jaja.

Nimfe postaju polno zrele nakon navršenih godinu dana starosti, a najranije se mogu pariti sa devet meseci. Da bi došlo do parenja, neophodno je da se ptice prihvate među sobom. Ponekada prihvatanje ženke od strane mužjaka traje duže, a može se desiti da se nikada ne prihvate.

Razmožavaju se tokom čitave godine uz uslov da temperatura u prostoriji za uzgoj uvek iznosi više od 15°C. Mogu se uzgajati u kolonijama sa srodnicima, ali tada im je potrebna površina od 1,5 kvadratnog metra po paru. Najbolji rezultati se postižu uzgojem u boksevima veličine 80x80x100 centimetara, svaki par zasebno. Međutim većina parova se prihvati nakon nekog vremena i pari.

Nakon parenja, neophodno je postaviti im gnezdo. Ženka nakon 7 - 10 dana od parenja počinje da nosi jaja i snese ih uglavnom 2 - 8. Oboje, mužjak i ženka, sede na jajima. Posle 18 - 21 dana izlegu se mladi. Oba roditelja su vrlo brižna i brinu se o ishrani malih ptića.

Nimfe su dobri roditelji i vrlo plodne ptice, pa je moguće da u jednom leglu othrane i po šest mladunaca. Zato ih treba obilno hraniti uobičajenom i dopunskom hranom uz dodatak vitamina i minerala. Zato mesec dana pre početka uzgoja parove treba dodatno dohranjivati i omogućiti im da stiču kondiciju letenjem u većim kavezima.

O uspešnom parenju nimfi pisali smo u tekstu Uslovim za uspešno parenje i razmnožavanje nimfi.

Gnezdo se može izraditi od drvenog sanduka ili šperploče, s okruglim otvorom od 8 cm. Za stelju im je najbolje pripremiti mešavinu od strugotine, mekanog lišća, trave i mahovine, i to tako da se desetak dana pre postavljanja u gnezdo započne sa sušenjem. Debljina treba da bude oko deset centimetara.

Ženka nimfe obično polaže između četiri i šest jaja, ponekad i više, i to tako da jaja leže svaki drugi dan. Na jajima sede oba roditelja, a mladunci se izlegu nakon 19 do 21 dana. Nakon četiri do pet nedelja mladi napuštaju gnezdo. Mužjak ih hrani još dvadesetak dana, a ženka u to vreme obično već polaže nova jaja na kojima sama sedi. Nakon najviše tri uzastopna legla preporučuje se da se ptice odmore, i to najmanje pet meseci.

Mladunce treba hraniti posebno namenjenom kupovnom hranom i tvrdo kuhanim jajima pomešanima s grizom i šargarepom. Možete im davati i suvi hleb umočen u mleko, a neki uzgajivači im kao dopunsku hranu daju i adaptirano mleko za bebe.

Sačekajte da ptičice postanu polno zrele kaka biste započeli sa parenjem.

Sumnje oko pola nimfe možete rešiti odlaskom kod veterinara ili odlaskom kod lica koji je stručnjak za ptice.