Povratak

Ishrana patke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Čime hraniti mlado pače? Kako brinuti o njemu? Pozdrav, Aleksandra
O: Najbolja ishrana za mlade patkice jesu gotova mešavina hrane u prvim nedeljama života, poznata pod nazivom starter/smesa za pačiće, koja se može nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Osim gotove peletirane hrane koja je njihova osnovna ishrana, hrane se povrćem, biljkama, puževima, crvima i ostalim manjim insektima.

Tvrdo kuvano jaje, zeleno povrće, naseckana šargarepa, paradajz, sveži sir, mogu poslužiti kao poslastice.

Nikako nemojte davati hleb, dvopek, orašaste plodove i semenke, masnu, slanu ili slatku hranu, kao i čokoladu.

Svakako je smestite na neko mirno, provetreno mesto, vodite računa da ima stalno dostupnu svežu vodu za konzumiranje i smestite posudu za hranu i vodu relativno blizu. Voda im je esencijalna prilikom hranjenja jer je koriste kako bi pročistile otvore na kljunu i isprale hranu sa kljuna. Nemaju zube kojima žvaću hranu, pa tako voda sprečava gušenje.

Takođe, kako patkice vole da se kupaju, bilo bi poželjno napraviti mali bazenčić sa plitkim slojem vode. Naime, dok još nisu obrasle perjem, patkice nisu u potpunosti sigurne u dubljoj vodi, a ne bi bilo na odmet da se uvek kupa uz Vaš nadzor. Pačići su potpuno obrasli perjem u starosti 30 - 45 dana kada će bezbrižnije moći da plivaju i da se kupaju.

Preporuka je da se dvaput dnevno čisti posudu sa vodom, jer patkice dosta prljaju vodu i prilikom pijenja, a i kupanja. Ako ste u mogućnosti najbolje bi bilo da joj osigurate posebnu posudu za vodu za piće. Kako patkice nisu posebno spretne npr. u kavezu, puštajte je po kući što je više moguće.