Povratak

Grickanje listova bambusa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je lišće bambusa otrovno za rozenkolise? Pozdrav, Snežana
O: Papagaji su skloni "grickanju" raznih biljaka, od kojih neke vrste mogu biti i toksične. Otrovne supstance su sve one koje unesene u organizam mogu izazvati oštećenja ili smrt. Koliko je biljka toksična zavisi od same vrste biljke, od količine biljke unesene u organizam, od veličine ptice i od vrste ptice. Pojedine biljke su različito toksične i u različitim količinama ili su netoksične za pojedinu vrstu ptice, ali bez obzira na to smatraju se toksičnima i uvrštene su u tablicu toksičnog bilja. Simptomi trovanja su različiti za pojedinu vrstu ptice, a mogu se javiti kao iritacija kože, gastroinestinalni simptomi (proliv, povraćanje) ili simptomi od strane kardiovaskularnog ili nervnog sistema. Biljka može biti cela toksična ili samo njeni pojedini delovi (koštice, listovi, stabljika, cvet itd.). Toksične supstance u biljkama najčešće su oksalati, glikozidi, anatoxin A, microcistin, saponini, atropin, kofein, theobromin, teophylin, tanin, nikotin, itd.

Navešću Vam neke vrste biljaka koje su toksične i svakako bi ih trebalo izbegavati: amarilis, bršljen, paprat, avokado, azalea, plavozelene alge, božićni kaktus, božićna zvezda, hrizanteme slonovo uvo (vrsta begonije), geranije, hijacinte, imela, narcisi, oleandar, filodendron, rododendron, perunika/iris, kalatea koštice jabuke, koštice ploda i kora drveta kajsije, rogačevo stablo/lažna akacija, koštice plodova trešnje/višnje (kako za koju vrstu ptice), ali i lišće i grančice, borovica, lišće i žir hrasta - lišće, grančice drveta i koštica ploda breskve/nektarine -iglice, grančice i sok drveta bora, javansko drvo tisa (svi delovi), božikovina itd.

Bambusov list se ne nalazi na spisku toksičnih biljaka. List bambusa sadrži 22 posto proteina i može se koristiti i kao stočna hrana. Međutim, kada je u pitanju sveže hrana u ishrani ptica, morate biti obazrivi jer neke netoksične biljke mogu u nekim slučajevima dovesti do digestivnih smetnji kod ptica.
Iz tih razloga, uvek je preporuka da pticama osnovna hrana bude gotova mešavina semenki za papagaje. U kućnim uslovima, pored sveže vode, ishrana im je sastavljena od gotovih mešavina hrane.

Semenasta hrana koja im odgovara je proso, ovas, svetlo seme, kanarinsko seme, sirak i bar prosa uz dodatak voća i povrća kao i neizostavnih minerala i kompleksa vitamina. Od voća nikada ne treba davati kruške, breskve, dinje i lubenice jer mogu izazvati proliv, a od povrća zabranjena je zelena salata, kupus i ostalo glavičasto povrće (kelj, karfiol, ...)

Od zeleniša najbolje im je davati list maslačka, mišjakinju, spanać ili grančicu peršuna sa lišćem, a od povrća šargarepu, krastavac, dršku sa semenjem neljute paprike.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs