Povratak

Nubijska gugutka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Možete li mi reći nešto više o nubijskoj gugutci? Pozdrav, Zlata
O: Nubijska gugutka - nubijska grlica (Streptopelia risoria) je odomaćena ptica naših prostora, i toliko pitoma, mirna i domestikovana da je pitanje kako bi mogla samostalno da se održi u prirodi.

Ne zna se tačno ko je predak ove izuzetno mirne ptice. Neki naučnici tvrde da je to obična gugutka (Streptopelia decaocto), dok drugi naučnici tvrde da je predak afrička grlica (Streptopelia roseogrisea).

Nubijska grlica (Streptopelia risoria), ili kumrija, potiče iz srednje Afrike, a odatle je dalje prenošena u Evropu. U našim krajevima kumrija se pojavila za vreme turske vladavine, kada je i doneta, zbog čega je i danas "turski golub", ili "turska kumrija". Uzgajaju se u zatočeništvu i jako je obožavana od odgajivača upravo zbog njene pitomosti.

Kumrija je obično bele boje, a na zadnjoj strani vrata ima crno perje u obliku kragne. Usled dužeg perioda uzgoja u zatočeništvu došlo je do razvoja ovih ptica u najrazličitijim bojama, pa ih možemo naći u čisto beloj boji, žutoj, crvenoj, smeđoj, plavoj, itd. Dugačke su 30–ak cm, noge su im crvene boje.

Uzgajaju se isključivo u zatvorenom prostoru, jer su izuzetno osetljive na hladnoću.

Ne preporučuje se uzgajanje u jatu, pogotovo ne u malom prostoru, a razlog za to su pre svega mužjaci koji su temperamentni i mogu biti agresivni. Ovim pticama odgovara kavez veličine 70x50x50 cm. Najvažnije je da grlice imaju dovoljno svetlosti i da smeštaj sprečava promaju.

Ovo je jedna od najpitomijih ptica sa kojom ćete odmah ostvariti blizak kontakt. Mirno će Vam sedeti na ramenu i jesti iz ruke. Vrlo je laka za čuvanje i ne zahteva nikakve posebne uslove.

Hrane se semenkama, najčešće usitnjenim kukuruzom, sunockretom, prosom, pšenicom, konopljom, itd. Za vreme mitarenja, tokom zime i prilikom premeštanja ptica sa jednog mesta na drugo treba im dati vitamine. Kumrijama je potrebna voda za piće, ali i za kupanje.

Ukoliko primetite smanjen apetit i gubitak težine, smanjenu aktivnost, da ptica sedi na dnu kaveza, iscedak iz nosa ili očiju, kijanje i nakostrešeno perje, obavezno posetite veterinara. Ptice menjaju perje jednom do dva puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo zahtevan period i ishranu je potrebno pojačati vitaminsko-mineralnim dodatkom

Nubijska gugutka je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih otoka niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit

Za razmnožavanje ovih ptica potrebno je da u kavez postavite jedno ili dva gnezda u gornji deo kaveza, i treba da im je dostupno seno od kojeg će napraviti gnezdo. Nubijska grlica može se uzgajati tokom čitave godine. U proseku snese jedno ili dva jaja i nakon 16 dana se izlegu ptići. Roditelji su brižni prema mladima, a iz gnezda izlaze već nakon dve nedelje dana i počinju sami da se hrane. Na jajima leže i mužjak i ženka.

Kod nubijskih grlica nije preporučljivo uzgajanje u jatu. Najbolje bi bilo držati ih u paru.

Oglašavaju se troslogovnim prijatnim gugutanjem, s naglaskom na drugom slogu.