Povratak

Krv na krilu ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Jutros sam videla krv na papagaju, u pitanju je nimfa, krv se nalazi ispod krila. Da li može biti da je povreda u pitanju? Ona je vesela normalno se hrani, pije vodu... Hvala, Ana
O: Mrlje od krvi koje ste primetili može nastati usled lomljenja mladog pera u fazi mitarenja. Veća pera poput onih na krilima i repu su jako dobro prokrvljena, pa bi u slučaju nekakve nezgode ptica čak mogla da iskrvari do smrti.

Kod ptica postoje četiri vrste pera. To su duga pera na krilima koja su namenjena letenju, repna pera koja služe održavanju ravnoteže pri letu, kratko telesno, pokrovno perje i paperje, koje predstavlja prekrivač kože. Rast perja kod ptica uslovljen je njihovom vrstom, polom i starošću. Izmena perja ili mitarenje predstavlja prirodan ciklus rasta, korišćenja i odbacivanja perja i paperja.

Tako se, već prema vrsti, mladi papagaji prvi put mitare u uzrastu od 6 meseci do 1 godine. Samo mitarenje traje 6 - 8 nedelja. To je prirodan proces zamene starog perja novim, koje se kod ptica koje žive u prirodi odvija jednom godišnje i ono je intezivno.

Budući da mi je bez pregleda ipak teško reći o čemu je tačno reč, preporučila bih Vam da se obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za ukrasne ptice ili da ptičicu odvedete na pregled kod svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs