Povratak

Pripitomljavanje tigrice u paru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Pre četiri dana sam dobila tigrice u paru, pa bih imala par pitanja za vas. Kad i kako početi pripitomljavanje s obzirom da su u paru i kad ih prvi put pustiti van kaveza? Unapred hvala.
O: Tigrice su ptičice jata i vole društvo. Ako su same odgovaraće im društvo čoveka, međutim ako su u paru posvetiće više pažnje društvu svoje vrste. Bez obzira na to i čitavo jato se može pripitomiti, kao i par tigrica. Ako se bavite svojim pticama i provodite s njima izvesno vreme, lako ćete pridobiti njihovo poverenje i osećaj sigurnosti, pa će te ih lako pripitomiti bez obzira što ih je dve. Ponekad je čak lakše pripitomljavanje ptica u paru, nego pojedinačno, jer je veća mogućnost da će neka od njih biti hrabrija i radoznalija pa će pre prići i drugu podstaći na zbližavanje.

Najpre biste trebali da steknete njihovo poverenje, a zatim započnite sa komunikacijom. Najlakše ih je pripitomiti ako ih naučite da "jedu iz ruke", jer se ptičice tako uče na čovekovu ruku, a samim tim i na čoveka.

Prilaženje kavezu (ali ne preblizu kako ih ne biste uznemirili) mora biti na način da Vas vide i da shvate da ih Vi posmatrate. Svaki put kad prilazite kavezu izgovarajte njihova imena mirnim i mekanim glasom. Takođe, svaki put kada prilazite kavezu kako bi stavili hrane, izgovarajte njihova imena. Isto tako, pričajte im ili čitajte mirnim i mekim glasom kada obavljate svoje poslove. Ovo će pomoći kod sticanja poverenje u Vas i Vašem glasu. Prijateljski se odnosite prema njima dajući im poštovanja i prostora. Ovaj prvi korak ka pripitomljavanju treba činiti vrlo polako u trajanju od najmanje nedelju dana.

Kada se tigrice budu ugodno osećale u Vašoj blizini možete da započnete sa drugim korakom. Kada ih hranite bitno je da se ne odmaknete odmah od kaveza kako bi se navikle na Vas. U početku mogu da oklevaju kod uzimanja hrane u Vašoj blizini. Možete ih ohrabriti tako što ćete se polako odmaknuti nekoliko koraka od kaveza. Ako nakon toga hranu uzme bar jedna tigrica, znači da je njoj u tom trenutku trebalo prostora. Ovo bi se svakodnevno trebalo uraditi postepeno, polagano i sa strpljenjem, smanjujući prostor potreban da uzmu hranu. Ako pokažu bilo koji znak uznemirenosti, udaljenost bi trebala da bude na onoj meri na kojoj se osećaju ugodno. Morate zadobiti njihovo poverenje kako bi se s vremenom osećale sigurnim i uzele hranu u Vašoj blizini.

Treći korak podrazumeva da pticu učimo da uzima hranu iz naše ruke. Tokom tog perioda već im je udobno da se hrane u Vašoj blizini. U početku, trebali bi im dati omiljenu poslasticu (npr. proso) i stajati kraj kaveza. Takođe, možete smanjiti količinu hrane u posudici kako bi poželele još, a imajte pripremljenu poslasticu u ruci da im ponudite. Ako ne uzmu iz ruke stavite je u posudicu za hranu i dopustite da je pojede. Ovo ponavljajte sve dok ne steknu toliko samopouzdanja da uzmu hranu iz Vaše ruke.

Svaku "vežbu" treba ponavljati sve dok se tigrice ne osećaju sigurno obavljajući je, a tek zatim krenite na sledeći korak. Također komuniciranje pokušajte da intenzivirate u jutarnjim ili večernjim satima i svakako pazite na stalni kontakt očima sa tigricama.

Stavljanje ruke u kavez sprovodite vrlo polako kako se ptice ne bi uplašile i da kod njih ne izazovete strah. Ovakav se način pristupanja pticama mora ponavljati svakog dana nekoliko puta. Kada zapazite da su se prikačile (ili bar jedna od njih) na ruku i da Vas se više ne boje, onda krenite s daljim vežbama. Ispružite kažiprst i polagano ga prinesite ptici pod prsa. Ako ptica odmah sama ne stane na njega, pokušajte laganim guranjem njenog tela unatrag. Ona će u tom slučaju stati na prst jer je ranije naučila da joj ljudska ruka ne želi nikakvo zlo, tj. stekla je potpuno poverenje u čoveka. Kad nauči da stoji na prstu treba pokušati da ih izvadite iz kaveza lakim kretanjem ruke.

Sa strpljenjem se može sve učiniti. Važno je da im ne dopuste da pobeđuju ukoliko odmah ne postignete ono što želite od njih.

Što se tiče sposobnosti letenja, ono je kod ptica kućnih ljubimaca onemogućeno ili oslabljeno skraćivanjem letnih pera kao i gojaznošću. Sposobnost snalaženja u prostoru je kod ptica razvijena na zavidnoj razini, a ometaju je reflektirajuće površine, npr. ogledalo, staklo, prednja strana TV prijemnika, ormar sa sjajnom površinom i sl., pa se prilikom puštanja ptica van kaveza preporučuje da se navuku zavese i prikladnim prekrivačem prekriju navedene površine kako ne bi došlo do povređivanja.

O puštanju ptica van kaveza pisali smo u tekstovima Puštanje ptica van kaveza/Bezbednost grana za stajanje i Navikavanje ptice na okruženje i slabija sposobnost letenja.

O pripitomljavanju tigrica pisali smo ovde: Navikavanje tigrice na novu sredinu i uspostavljanje poverenja i Pripitomljavanje tigrice.