Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Pre samo 3-4 dana sam dobila novu nimfu. Kada je došla bila je skroz opuštena i dala se odmah maziti i jesti mi iz ruke. Odmah sutradan sam je pustila malo napolje da leti (iako je ona sam sela na moju klimu i spavala. A sad moja pitanja: Moja nimfa ne zna da jede iz hranilica i pojilica (a nije uopšte tako mlada). Ja je moram stalno hraniti i davati joj vode i to mi je ponekad problem jer nisam stalno kuci. Da li je to normalno? Danijel

О:
Tokom prvih nekoliko nedelja, česta je pojava da novonabavljena ptica nema apetita, jede vrlo malo ili nimalo. Razdvajanje od jata i dolazak u potpuno novo okruženje može biti naročito stresno za nimfu što uzrokuje odbijanje hrane.

U početku je dobro nastaviti da nuđenjem hrane na koju je nimfa navikla do dolaska u Vaš dom. Hrana na koju je navikla pomaže u ohrabrenju za hranjenjem. Takođe, pomaže i stavljanje prosa u kavez (bar u klasu) koje je najbolje smestiti na njeno omiljeno mesto ili u blizini posudice za hranu. Ovo je pticama omiljena poslastica i teško joj odolevaju.

Česta je i pojava da nimfe u početku ne prepoznaju da se u posudicama ustvari nalazi hrana jer su naučene da je hrana na dnu i znaju da jedu samo sa dna. Ako nimfa duže vremena ne jede iz posudice, pokušajte da spustite posudicu za hranu na dno kaveza ili u još jednu posebnu plitku posudicu staviti hrane na dno kako bi tigrica videla hranu. Naime, neke mlade ptice ne doživljavaju prozirne posudice pa im je ponekad potrebno pokazati sa koje je strane otvor za hranu.

Isto se odnosi i na konzumiranje vode, vrlo mlade ptice ne razumeju kako da piju vodu iz pojilice. Pokušajte da protresete pojilicu kako bi videla da se voda pomera ili ispustite kapljicu vode kad je ptica u blizini. Ako Vaša nimfa ima i vodu ponuđenu na dnu kaveza, dok je učite na pojilicu svakako ostavite vodu sve dok se u potpunosti ne nauči da pije iz pojilice.

Pokušavajte i istražujte različite načine na koji će se Vaša nimfa naučiti gde da pronađe svoju hranu i vodu jer nažalost ne postoji univerzalni način kako da naučite navedeno.

Nadam se da će Vam navedeni saveti pomoći i da će Vaša tigrica ubrzo normalno uzimati hranu iz za to predviđenih posudica.

OZNAKE: