Povratak

Transport ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Da li je potrebno da veterinar uzima nimfu u ruku, jer je ona jedino naviknuta na moju ruku dok je u kavezu. Od svih drugih bezi?
O: Odlazak kod veterinara može biti svakako stresan za ptičicu ali kolege veterinari znaju kako da manipulišu sa životinjama i mislim da neće biti problema.

Vašu ptičicu ćete najsigurnije transportovati u manjoj kutiji na kojoj su otvori za vazduh. Kutije u kojima se prodaju ptice obično su kartonske i perforirane upravo toliko da ptica ne izleti, a da može normalno da diše

U prodavnicama Pet centra možete kupiti i male plastične transportere za ptice koji su praktični jer imaju ručicu za nošenje, a pticama su udobni i lako se peru. Mogu poslužiti kao privremeni smeštaj za pticu u vreme čišćenja kaveza, putovanja ili posete veterinaru.

Za ptice je bolje da su prilikom transporta u polumraku i manjem prostoru. Tako se osećaju sigurnije, a kako stoje na ravnoj podlozi manja je opasnost od eventualnih povreda (npr. pad s prečkice u slučaju prenošenja u kavezu). Polumrak je važan naročito noću jer ptica nije izložena naglim promenama u osvetljenju okoline.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs