Povratak

Zadebljanje na nosu ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Pre nekoliko meseci kupila sam tigricu koja je izgledala sasvim zdravo. Vremenom na gornjem delu kljuna, gde su nozdrve počele su da se stvaraju ljuspice i da se taj deo kljuna zadebljava. Same nozdrve izgledaju ok ali linija između kljuna i nosa je zadebljana i pomalo sa strane. Tigrica je vesela i igra se ali se ljuspice pogoršavaju. Molim za pomoć. Milena
O: Odlazak veterinaru će biti poželjan zbog korekcije, pretpostavljam prema Vašem opisu, pokljunice koja ima zadebljanja pa je nepravilnog rasta i izgleda.

Izbočine mogu zatvoriti nosne otvore i otežati disanje ptice. Uzrok ovakvog izgleda mogu biti šugarci ili paraziti unutar kože (Knemidokoptes), tumorozna oboljenja reproduktivnih organa (posebno kod muških ptica) kada se primećuje i povećan abdomen.

Takođe, nepravilan izgled pokljunice nalazi se i kod ptica slabe kondicije i kod starijih ptica, kada pokljunica poprima smeđu boju i hipetrofirana je.

Prema uzroku određuje se i način lečenja, a do tada nastojte da osigurate što čišće uslove prostora u kom boravi ptica (čišćenje kaveza vrućom vodom), temperaturu okoline 22-24 stepena C, dodavati vitamine (A, C, B), ne iznositi pticu van kuće zbog moguće prehlade (neprohodnost nosnih otvora), davati rendanu šargarepu i jabuku, očišćenu narandžu, ptica se mora odmarati što duže (prekrivanje kaveza predveče do jutarnjih sati) i zatražiti mišljenje veterinara nakon pregleda ptice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs