Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U toku dana sam primetila goluba u travi, skoro da se nije kretao. Sa desnog oka skinula sam ostatak nečega čime je skroz pokriveno desno oko. Sa temena i delimično vrata sa iste strane opalo je perje. Odnela sam ga kući, isprala otvoreno oko fiziološkim rastvorom i nakapala po stvrdnutom sloju nečega na mestu gde je desno oko. Izgleda strašno. Sada je na terasi u 'providnom' kavezu, nije jeo proso koji sam mu dala. Šta mogu još da učinim, da li će se taj sloj smekšati da mogu da ga skinem sa oka? Srdačan pozdrav, unapred hvala.
O: Za svaku je pohvalu to što ste pomogli bolesnoj ptici, ali stanje u kojem se nalazi zahteva veterinarski pregled i terapiju.

Izrasline oko očiju mogu biti rezultat bujanja epitela. Na osnovu lokalizacije ovih promena jedna od mogućih predpostavki je da se radi o šugi ptica. Moguća su i druga mesta lokalizacije promena, a to su delovi nogu neobrasli perjem i kloaka. Stresne situacije, neadekvatna, nepravilna ishrana, loši uslovi držanja, neadekvatni mikroklimatski uslovi - mogu biti preduslov za nastanak ovog oboljenja.

Terapija je uspešnija ukoliko bolest nije uzela maha. Opštu otpornost životinje podižete davanjem mineralno - vitaminskih preparata i poboljšanjem uslova držanja ptice.

Povređenog goluba bi najbolje bilo odvesti na veterinarski pregled kako bi se utvrdile opseg i vrsta bolesti. Prema postavljenoj dijagnozi veterinar će moći proceniti koliko će dugo trajati oporavak i eventualna terapija. Goluba možete preneti u kartonskoj kutiji na kojoj je potrebno napraviti nekoliko manjih otvora za vazduh. Glavnu hranu predstavljaju proso, bar i svetlo seme (glanc) kojima treba dodavati male količine crnačkog semena (niger), maka i sličnog sitnog semenja.

Tokom oporavka ptici treba davati kvalitetnu hranu obogaćenu vitaminima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama kako bi došlo do što bržeg ozdravljenja.

OZNAKE: