Povratak

Otpalo perje sa glave ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam par malih aleksandara (mužjaka i ženku). Kod mužjaka fali perije na glavi, nazad na temenu i tu se vidi koža. Papagaj je skroz zdrav, jede vocće, povrće i zrnastu hranu. Interesuje me da li će u tom delu glave da mu naraste perije ili ce ostati tako? Da li postoje neki vitamini koji se sipaju u vodu za rast perja i da li će ti vitamini smetati ženki jer kod nje je sa perijem sve u redu? Samo da napomenem da sam taj par kupio od čoveka koji ih je drzao i leti i zimi napolju, što bas za male aleksandre nije preporučljivo i pretpostavljam da je verovatno to problem zbog čega mu je otpalo perje. Bez obzira što je zdrav i što normalno jede, ja bih da mu pomognem ako je ikako moguće da dobije perje na temenu glave jer mi ovako malo bezveze izgleda, svagde ima perja samo na temenu nema.
O: Da li se radi o nekoj bolesti ili je ptičica izgubila perje zbog stresa to može ustanoviti samo veterinar nakon obavljenog kliničkog pregleda životinje. Prvo je potrebno utvrditi da li je koža na tom mestu glatka i zdrave boje ili se možda peruta.

Usled stresa je moguće da ptica izgubi perje - lupkanje po kavezu, promena mesta boravka, nabavka novog kućnog ljubimca, strah uzrokovan stresnom situacijom...

Moguće je i da se radi o parazitima koji uništavaju kožu i perje.

Svakako posmatrajte da li se promenjeno mesto širi i na ostale delove tela, jer je u tom slučaju preporučljivo otići veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs