Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam par tigrica koji su imali 5 jaja. Od tih 5 jaja 3 su se izlela ali su nakon 3 pileta svi istog dana uginuli. Ja sam uveče iznela sva tri pileta ali ujutru sam zatekla i tigricu ženkicu uginuli u gnezdu. Ostala su jos 2 jaja - oplođena. Molim Vas za savet za ta dva jaja pošto pretpostavljam da jedno treba danas eventualno sutra da se izlegne. Da li bi mogla to sama nekako da improvizujem da se bar jedno izlegne? Hvala! Nevena
O: Jako nam je žao zbog uginuća Vaših ljubimaca.

Mišljenja sam da po pitanju očuvanja funkcije dva preostala jajeta i njihovog izleganja niste u mogućnosti puno toga da učinite. Jaja su dugo na otvorenom, a da pri tom majka nije dugo ležala na njima, tako da su velike verovatnoće da se plodovi neće razviti.

Jedino postoji mogućnost da ženka iz drugog gnezda „uslužno“ leži na jajima druge ženke kada se ona postave pod nju. Za ovako nešto neophodno je da se stupi u kontakt sa okolnim odgajivačima i da se razgovara sa njima o toj mogućnosti. Tigrice su ptice koje dozvoljavaju da im se postave jaja drugih tigrica, a ishod leženja zavisi od brojnih faktora.

Neophodno je da nakon svega detaljno očistite kavez, mehanički čišćenjem i pranjem, a da nakon toga dezinfikujete prostor u kome ptice žive upotrebom preparata kao što je Dezanol, kako biste otklonili moguće uzročnike oboljenja.

Više o razlozima uginuća legla tigrice pisali smo u sledećim odgovorima Uginuće tigrice i Uginuće tigrice i ptića nakon izleganja.


OZNAKE: