Povratak

Ishrana mladunaca tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo dve tigrice, koje su imale osam jaja, iz kojih se izlegla jedna ptičica. Naše pitanje je kad će on početi samostalno da jede i da leti, da li treba da ga dohranjujemo (s obzirom na to da još samostalno ne jede) i još koji usputni savet ne bi škodio. S poštovanjem, Marko
O: Iako su tigrice polno zrele već sa osam meseci, ne treba ih koristiti za rasplod pre starosti od godinu dana, kada potpuno telesno sazru.

Prvo leglo po pravilu gotovo uvek propadne ili izvede jednog mladunca, međutim to ne treba da obeshrabljuje uzgajivače jer je već sledeće uspešno.

Mesec dana pre gnežđenja potrebno je davati uzgojnom paru kvalitetnu hranu, voće i povrća, jajčane smese i vitamine i minerale da bi se pripremili za potomstvo.

Ženka tigrice snese svaki dan po jedno jaje, a leglo se po pravilu sastoji od 4-6 jaja, iako ponekad i devet jaja u gnezdu nije retkost. Na jajima, po pravilu, sedi samo ženka, a mladi se, izlegu za 18 dana. Kod brojnijih legala je u prvim danima velika razlika u rastu mladunaca, ali posle mesec dana, nakon što izleću iz gnezda, ptići su gotovo izjednačeni u rastu jer je primećeno da stariji mladunci višak hrane daju mlađima, koji time nadoknađuju vreme izleganja.

Nakon izletanja mladunaca, mužjak ih hrani još desetak dana, nakon čega ih treba odvojiti od roditelja jer ženka po pravilu već nosi nova jaja pa mužjak često iz ljubomore zna da ubije mladunce.

Dopušteno je imati tri legla uzastopno, a zatim bi par treba pustiti da se odmori (sklonite im gnezdo ili preselite ih u drugi kavez).

Mladunca bi trebalo hraniti kupovnom hranom za tigrice, a možete mu staviti poslastice i bar klas s voćem. Jajčana smesa je takođe hrana za mlade ptiće i ptiće u rastu. U našoj ponudi možete pronaći jajčanu smesu Orlux (Versele-Laga) Patee Gold pate za tigrice sa jajima.

Ptica kad je gladna otvara kljun i ispušta zvuke poput pištanja, a u kljun stavljate male količine tj. onoliko koliko može da stane u kljun.

O ručnom hranjenju mladih pisali smo u tekstovima Ručno hranjenje i Ručno hranjenje mladih.

Vrlo je važno da ga pratite da li jede jer mlade ptice, kada ostanu same, često ne jedu ako nisu u društvu drugih papagaja.