Povratak

Maksimilijan

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Možete li nešto reći o papagaju maksilijanu? Želim da ga uzmem ali ne znam koje su mu tačno karakteristike. Hvala Vam unapred. Teodora

O: Maksimilijan nastanjuje središnje i zapadne delove Južne Amerike, pogotovo Brazil, Argentinu i Paragvaj, a s obzirom da je selica, manja jata ovih papagaja su uočena od kraja Srednje Amerike sve do najzapadnijih obala Južne Amerike. Priznate su četiri podvrste koje se razlikuju po boji kljuna.

Mužjak i ženka su tamnozelene boje sa smeđim perjem na glavi i čelu. Potiljak im je prošaran perjem sa belim završecima. Grlo i prednji deo grudi su smeđi, uz to da je blago naznačen plavi odsjaj perja. Smeđi kljun je krupan i na krajevima svetle rožnate boje, a oko očiju je formirano elipsasto belo kožno polje. Podrepak je žarkocrven, a krajevi pera imaju zelene završetke.

Žive u parovima, malim grupama ili grupama do 50 ptica van sezone parenja, povremenim grupama od nekoliko stotina ptica kada imaju dovoljno hrane. Uglavnom se mogu videti kada lete jer ih je teško uočiti kada su na drveću jer im perje obezbeđuje odličnu kamuflažu.

Maksimilijan papagaji veoma su bučni kada lete, ili kad izleću iz stabala, ali mirni kada se hrane, stidljivi su i nepristupačni, poziv im je piskav i dvosložan, nalik na alarmu.

Maksimilijan se smatra veoma mirnim papagajem. Lako se navikava na odgajivača. Kada se aklimatizuju veoma su otporni. Potrebna im je minimalna temperatura 5°C i ne manje od 20°C tokom aklimatizacije.

Nisu agresivni prema drugim vrstama tako da se tokom uzgoja mogu držati zajedno sa drugim tolerantnim vrstama.

Ishranu im sačinjava voće (divlje smokve), orasi, šumski plodovi i semena raznog bilja, razne vrste voća i povrća, razno semenje i mešavina semenja. Kada se navikne na jednu vrstu hrane dosta teško prelaze na drugu hranu.

Sezone parenja je od oktobra do februara, a gnezda prave u šupljinama drveća ili šupljem granju mrtvog drveća, na visini od najmanje 10 metara.

Razmnožavanju se uspešno u zatočeništvu. Nose 3 do 4 jaja, inkubacija traje 26 dana, perje im potpuno izraste u roku od 60 dana, a mladi postaju potpuno nezavisni od roditelja posle 80 dana.

Što se tiče nege, treba im obezbediti veći kavez sa predmetima za igru, kao i da svakodnevno lete van kaveza. Vole da se kupaju, pa im je potrebno obezbediti širu posudu sa vodom u kojoj će se povremeno pokvasiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs