Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo žakoa, dobijen je na poklon, divlji, neće u ruku, hoće da ujede! Kako mu održavati higijenu, nokte, kljun, pošto ne da da se uzme i da mu se priđe? Hvala

O: Sve vrste papagaja koje se drže kao kućni ljubimci mogu se navići na svog vlasnika. Postupak zahteva vreme, trud, strpljenje i posvećenost.

Kada prvi put stigne u svoj novi dom, papagaj je uplašen, vrlo oprezan i nepoverljiv. Kavez sa papagajem treba postaviti na najmirnije mesto u domu. Treba izbegavati nagle pokrete u blizini papagaja. Za početak je nabolje da samo vlasnik prilazi kavezu. Više puta dnevno, vlasnik treba lagano da prilazi kavezu, i daje papagaju hranu i vodu uz blago i tiho obraćanje. Nakon nekoliko dana, vlasnik može ponuditi papagaju poslasticu kroz otvor na kavezu. To treba činit bez naglih pokreta. Bitno je da papagaj primeti da mu baš vlasnik nudi hranu. Nikako ne treba samo okačiti hranu za kavez i izaći napolje. U početku će se papagaj sklanjati u najudaljeniji ugao, ali će se vremenom opustiti i početi da prilazi.

Papagaji koji se drže kao kućni ljubimci veći deo svog života provode u kavezima gde im je kretanje ipak ograničeno. Stoga im se nokti manje troše i često postaju predugi i nepravilnog oblika. Dugački i prerasli nokti mogu biti opasni za papagaja. Ne samo da su kao takvi bolni, već se mogu zakačiti i za igračke, kavez, tepih itd. Prilikom trzanja noge, kako bi se ptica oslobodila, može doći do preloma prstiju, zglobova i nogu.

Takođe, dugački nokti mogu smetati Vašoj ptici prilikom hodanja ili sedenja, što će dovesti do toga da im se prsti nalaze u čudnim pozicijama.

Za sprečavanje ovakvih problema papagaju treba obezbediti prečkice u kavezu. One moraju biti odgovarajuće debljine i napravljene od mekog drveta kako bi papagaj mogao nesmetano da troši nokte. Debljina prečkica mora biti takva da papagaj može kandžama potpuno da je obavije. Ukoliko prečnik nije odgovarajuća, papagajima se kandže nepravilno savijaju. Ukoliko nokti ipak prerastu, potrebno ih je skratiti.

Bilo bi najbolje da Vam veterinar prvo pokaže kako to treba da uradite. Skraćivanje se vrši posebnim makazicama za ptice. Unutar svakog nokta nalazi se krvni sud koji ukoliko presečete počinje da krvari, a to može biti jako bolno. Zato je preporučljivo, barem za prvi put, skraćivanje poveriti stručnjaku.

Osim kandži, papagajima može prerasti i kljun. Služi im za odbranu, ishranu, pravljenje gnezda, istraživanje i penjanje. Kljun kod papagaja neprestano raste. Papagaji koji imaju na raspolaganju razne grančice, igračkice i sipinu kost kljun stalno troše pa nema potrebe za njegovim skraćivanjem. Ukoliko papagaj ne troši svoj kljun, potrebno ga je skratiti jer prerastao kljun sprečava papagaja da uzima hranu.

Kod skraćivanja kljuna treba biti jako oprezan. Ukoliko se ne uradi pravilno, mogu se oštetiti nervi u kljunu. Zato je najbolje to poveriti veterinaru. Skraćivanje kljuna se vrši posebnim makazama za korekciju kljuna.

OZNAKE: