Povratak

Određivanje pola i parenje kaluđerica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me kako mogu da odredim pol kod Kaluđerica papagaja? Zajedno su u kućici, prošle godine na leto sam video da se pare, ali nije bilo ni jaja, a samim tim ni malih. Pa sam sad pred sezonu hteo da vidim da li su uopšte par i ako su par kako ih naterati da to pokažu, nose jaja, pare se itd? Hvala. Miša
O: Nažalost papagaj kaluđerica je takva vrsta ptice, da se mužjak i ženka ne razlikuju. Jednostavim posmatranjem, može se primetiti razlika u veličini ptice, gde je mužjak krupniji od ženke. Međutim kada imate par ptica, na osnovu ovoga se ne može doneti zaključak. Na osnovu ponašanja ptice, takođe se ne može doneti odluka. Jedino onda kada imate ženku papagaja, onda ce u jednom momentu početi da nosi jaja, bilo da su oplođena ili neoplođena i tada ste sigurni da je ta ptica ženka.

Ukoliko želite što pre i što tačnije da saznate kojeg su Vam pola ptice, možete uraditi DNA analizu. Na taj način se otkriva genetski materijal ptice i posmatraju polni hromozomi. Test je brz i visoko precizan.

Ukoliko zaista imate raznopolan par, na parenje ih ne možete naterati, oni se spontano pare u toplim mesecima godine kada je dugačak sunčev period, dugačak dan i toplije vreme.

Dodajte hrani žumance iz obarenog jajeta, kao i multivitaminski preparat koji će pojačati želju za parenjem u sezoni parenja koja ubrzo počinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs