Povratak

Zebe odbacuju mladunca/Ženka ćelavi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam par zeba, nedavno su im se izlegla tri mladunca. Jednog su posle par dana izbacili samo, uginuo je, druga dva se dobro razvijaju. Nije mi jasno zašto, davao sam im vitaminske preparate, pojačanu ishranu jajima, kao i voće pre polaganja jaja, da li je to samo priroda ili nešto drugo? Takođe ženki je sa glave pre jedan dan počelo da opada perje, nema agresije u gnezdu jer su na oku svaki dan. Zanima me da li je i to prirodno ili je nešto drugo? I pre su izlegali mladunce, ali mi se ovo prvi put desilo sada. Molim za savet, i hvala unapred. Igor

O: Odbacivanja ptića iz legla je sasvim normalna i prirodna pojava koja se dešava kod svih životinjskih vrsta. Ukoliko roditelji “osete” da sa mladuncem nešto nije u redu, da je genetski loš predisponiran, da ima određene anomalije, ili da jednostavno neće preživeti zbog lošeg zdravlja od početka roditelji jednostavno reaguju odbacivanjem zakržljalog ptića, kako bi onda svu energiju i hranu mogli da usmere ka zdravim ptićima i njihovom pravilnom rastu i razvoju.

Jako je pohvalno što ste dodatno vodili računa i pazili na pojačanu ishranu ptica, ali ponekad jednostavno ni to ne može osigurati sve zdrave plodove kod ptice.
Kod zebica je česta pojava da ptica na glavi izgubi svo perje, tj. oćelavi, i to usled iscrpljenosti. Iscrpeljnost je u ovom slučaju posledica izleganja ptića, pa bi uz pravilnu ishranu i negu ovo u narednom period trebalo da se poboljša.

U literaturi se kao glavni razlog ove pojave navode nedostatak joda u ishrani ptice, pa bi bilo dobro da pojačate unos ovog vitamina u svakodnevnu ishranu ptice.
Takođe treba voditi računa i na konstantnu temperaturu, jer nagle i velike temperature oscilacije mogu ozbiljno naškoditi ptici. Prostoriju u kojoj ptica boravi osigurajte dobrom ventilacijom.

Takođe kod promene sredine, naglih promena temperature, usled šoka i sličnog, može se dogoditi da se ptica mitari i više puta godišnje. Isto tako se može dogoditi da se ptica ne izmitari do kraja.