Povratak

Čupanje perja kod žakoa/Neuroze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Već sam vam pisala u vezi mog papagaja žakoa. Već 4 meseca čupka stalno perje. Sprej za parazite smo koristili ali on ih nema. Da li imate plastike oko vrata da mu stavim da se ne čupa? Hvala, Jaroslava

O: Kako ste pokušali sa preparatima protiv ektoparazita i ona nije pomogla možemo posumljati da je čupanje perja možda posledice neuroze ljubimca, što sa sigurnošću možete znati tek nakon posete veterinaru.

Uzroci problematičnog ponašanja kod većih papagaja su mnogobrojni, ali su najčešće povezani s dosadom, neurozom, sezonom parenja tj. hormonalnim promenama.

Papagaji su inteligentni i nužna im je raznolikost i okupiranost tokom dana da bi se izbegla dosada koju izazivaju mali kavezi, nedovoljan broj igrački, isto okruženje i pogled iz kaveza, nepuštanje iz kaveza, loš odabir prečki, usamljenost tokom dana (kada su vlasnici van doma), kao i nedovoljna pažnja od samog vlasnika. Dosada je glavni uzrok promenjenog ponašanja, a ispoljava se krešanjem i čupanjem vlastitog perja.

Neuroza se javlja zbog neprilagođavanja okoline. Papagaji su vrlo osetljive prirode i reaguju na promene u okolini, kao što je dolazak nove ptice, promene veličine i tipa kaveza, količine i tipa igračke, vlasnika, preučestale promene rasporeda u kući, selidba, gosti u kući, drugi kućni ljubimci... Njima je nužna rutina, odnosno nestresne situacije. Neuroza se u početku iskazuje neprestanim skakutanjem s prečke na prečku, trešenjem glave u obliku “8”, spuštanje ili okretanje glave levo-desno i na kraju eskalira čupanjem perja, gubitkom apetita i težine.

Takođe, loš kvalitet perja može dovesti do čupanja vlastitog perja, a loše perje rezultat je neizbalansirane ishrane, zadimljenog i suvog prostora u kojem boravi papagaj, nečista okolina, hormonalni disbalans, upala korena perja bakterijama, virusom, gljivicama ili parazitima.

Terapija kod ovakvih slučajeva se svodi na upotrebu tzv. elizabetanskog okovratnika (koju nažalost nemamo u ponudi), dobru ishranu (naglasak na raznolikost), povećanu pažnju vlasnika prema ljubimcu (smanjiti dosadu), promenu okoline (redovno menjanje igračaka, dovoljno veliki kavez, prečke od prirodnog materijala poput grana voćaka i drugo); bitan je i pravilan fotoperiod (8-12 sati svetla, odnosno mraka - 18 sati svetla tokom dana izaziva lošu promenu ponašanja); kupanje tokom jutra (za žakoa naročito važno); terapija sredstvima za umirenje i antibioticima (određuje veterinar nakon pregleda pacijenta, uz stalan nadzor).

Žako je jako zahtevna ptica pa vas savetujem da ozbiljno poradite na ovom problemu, jer će on nastaviti sa ovakvim ponašanjem čak i kada budete pokušali da ga fizički sprečite. Savetujem vas da se obratite kolegama sa Veterinarskog fakulteta ili svom veterinaru radi tačne dijagnoze i kako biste mogli da preduzmete pravu terapiju koja će voditi do konačnog izlečenja životinje.