Povratak

Zatvoreno oko tigrice/Konjuktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Tigrici staroj 8 godina zatvorilo se desno oko. Ona lepo jede živahna je, pije vodu ali brinemo šta joj je, kako da joj pomognemo? Da li postoji nešto za ispiranje, antibiotik neki? Slično se dešavalo pre par godina ali sam zaboravila šta smo joj davali. Pazimo na promaju ali možda je i to u pitanju. Hvala Vam puno. Milica
O: Zatvoreno oko kod ptice ukazuje na bolesti očiju, a najčešće se javljaju upala spojnica ili konjuktiva.

Najčešće ga izazivaju mehanički uzroci (prašina, dim, strano telo, trauma), hemijski (amonijak iz mokraće), virusi, gljivice i bakterije. Vrlo važnu ulogu u nastanku bolesti ima nedostatak odgovarajućih antitela ili vitamina odgovornih za rast epitela. Možemo ga smatrati i simptomom niza infekcijskih i opštih bolesti, respiratornih i probavnih infekcija.

Bolest se javlja na jednom, češće na oba oka. Kao propratni simptomi javljaju se sluzavo gnojni iscedak različite konzistencije i boje. Kapci su slepljeni, naročito ujutro. Kod gnojnog konjuktivitisa otvaranjem kapka cedi se veća količina gnoja. Služokoža je u početku bleđa, a u kasnijoj fazi bolesti zažarena i otečena.

Kod hroničnog seroznog konjuktivitisa uzrok je najčešće alergija, koja kod ptičice može nastati na prašinu ili neki alergen (npr. polen...)

Sledeće stanje koje uzrokuje edem kapaka, bol, preosetljivost na svetlo i hipersekreciju suza je oštećenje rožnjače najčešće zbog mehaničkih faktora.

U lečenju treba odrediti bakteriološku floru. Ako mikrobiološka pretraga nije moguća, lečenje treba sprovoditi lokalno antibioticima širokog spektra uz prethodno ispiranje fiziološkim rastvorom, odnosno 3%-tnom bornom vodom ili 0,1 %-tnim Rivanolom.

U ponudi Pet centra možete nabaviti rastvor koji sadrži bornu vodu i cinkov sulfat za ispiranje nečistoća iz oka kao što je gnoj, prašina, kraste.., a istovremeno je i blagi antiseptik. Ispiranje ima dvostruku ulogu, uklanja se gnoj kako bi antibiotik mogao da deluje i vlaži se sluzokoža (jer su sve suze potrošene za stvaranje gnoja). Kontraindikovano je ispiranje kamilicom zato što ona deluje stimulativno na razvoj bakterijske flore. Dobro je davati i vitamine, pogotovo A, B i C.


Od zaraznih bolesti koje se ispoljavaju konjuktivitisom u obzir dolazi klamidioza (psitakoza, ornitoza), a pogotovo ako je Vaša ptičica dolazila u kontakt sa spoljašnjim pticama.

S obzirom da je bolest zoonoza, savetujem Vam da ptičicu u svakom slučaju odvedete u Ambulantu za ptice na Veterinarski fakultet, ukoliko ptica i nakon opisanih mera bude pokazivala znake bolesti.