Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam par standard tigrica, ženka je snela 5 jaja, prvo je snela 10.12.2017 do danas nije se izleglo ništa, da li da još čekam ili sklanjam kućicu? Ona još leži na jajima, a prošlo je 27 dana od kako je prvo snela. Pozdrav, Ljubiša
O: Postoji nekoliko mogućih uzroka zašto ne dolazi do izleganja jaja, a to su za početak neoplođena jaja ili smrt embrona. Uzroci neoplođenih jaja i niskog procenta izleganja mladih mogu biti neadekvatna ishrana (npr. manjak kalcijuma, gojaznost), nasledni činioci (parenje u srodstvu), fizički faktori (starost, loša kondicija..), socijalni činioci (teritorijalnost) kao i neadekvatni uslovi okoline (npr. nagle promene temperature). Različite infekcije (psitakoza) ili bolesti polnih organa (ciste, tumori) mogu takođe da dovedu do neplodnosti.

Ženka takođe može da snese neoplođena jaja prerano odnosno pre nego što je mužjak oplodio što može biti posledica nekog hormonskog poremećaja ili druga mogućnost je da mužjak ima predugačka pera oko kloake koja onemogućavaju oplodnju. Adekvatna temperatura i vlaga neophodne su za izleganje mladih pa u slučaju da ženka ne leži redovno na jajima odnosno da je došlo do njihova hlađenja ili dehidracije takođe će doći do smrti embrija.

Moj Vam je savet da eventualno probate da stavite jaja pod lampu odnosno da osvetlite jaja pomoću obične baterijske svetiljke. To možete uraditi već 8. do 12. dana nakon što ženka počne da leži na njima. Na taj način ćete videti da li su jaja uopšte oplođena tj. da li se nalazi embrion koji izgleda poput male tamne tačkice koja se s vremenom povećava i krvne nerve koji se provide ispod površine jaja. Ukoliko ipak jaje nije oplođeno onda će svetlo samo prosijavati kroz ljusku jaja.


U slučaju da se navedeni problem i dalje nastavi svakako savetujem da se za pomoć obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu u Beogradu koji su više specijalizovani za ovakvu problematiku, ili da promenite partnere ptičicama.

Uopšteno o uslovima za uspešno parenje tigrica pisali smo u tekstovima Parenje tigica i optimalna temperatura, Zainteresovanost za parenje tigrica – optimalni uslovi i Uspešno parenje tigrica.

OZNAKE: