Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam par malog aleksandra i počeli su da se pare pa pošto nisu u kavezu kako da im napravim gnezdo? U kavez ulaze samo da spavaju kad padne mrak. Unapred zahvalan na odgovoru, Alex
O: Na tržištu se mogu naći gotovi proizvodi koji služe kao gnezda za papagaje i druge ptice. Obično su napravljeni od drveta i oblika su drvene kutije dimenzija 24x24x35cm, na dnu sa trulim drvećem.

Mali aleksandri se legu sezonski pa ih treba uneti u volijeru početkom aprila.

Za razmnožavanje svakom paru je potrebno osigurati dva gnezda (kako bi par mogao izabrati prikladan). Veličina gnezda je oko 30x50x40 cm. Razog za tako velika gnezda je u toj činjenici da mužjaci u malim gnezdima često mogu nagnječiti mlade ili jaja. Na dno gnezda se može postaviti piljevina. Kada par odabere gnezdo, ženka polaže 2-4 jaja na kojem se i mužjak i ženka izmenjuju. Inkubacija traje 23-25 dana.

Nakon što se ptići izlegu, oni ostaju na roditeljskoj nezi kroz narednih 7 nedelja i tada napuštaju gnezdo. Kako će vreme prolaziti tako će i "maleni" poprimati i svoj karakteristični izgled, veličinu i boju perja. Mužjaci dobijaju svoja "prava" pera tek krajem druge godine života.

Kada se ljubimci spremaju za razmnožavanje, kao i tokom podizanja mladih potrebno je pojačati prehranu i dodatno pojačati vitaminski unos. Uz vitamine pre gnežđenja može se dodati proklijala pšenica, caolin mineral, voće, dopunska prehrana,...

OZNAKE: