Povratak

Otečene noge kod ptice/Pododermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Mojoj zebi je stopalo nateklo dosta i ima sitne tačkaste ranice odozdo koje ne krvare. Ona normalno jede i pije vodu ali od kad je povređena više spava. Ako joj ne bude bolje šta da radim? Ja sam iz mesta gde nema veterinar za egzote, a u pet shopu gde sam je kupio ne znaju ništa. Unapred hvala. Jovan
O: Problem kod Vaše tigrice čest je problem kod ptica kućnih ljubimaca. Medicinski, ti se problemi nazivaju pododermatitis, a predstavlja stanje u kojem su zahvaćeni površinski i dublji delovi kože, ali i dublja tkiva.

Najčešće obolevaju ptice koje su ili gojazne ili slabo aktivne. Vidljiva je hromost kao i smanjena sposobnost držanja na prečki ili stranicama kaveza. Obično je ova bolest bakterijske etiologije, međutim inicijalni uzrok često je povezan uz povređivanje donjeg dela stopala. Povrede mogu nastati neprimerenim prečkama. Drugi nepogodni faktori su loša ili deficitarna ishrana.

Lezije obično počinju kao zadebljanja ili formiranje naslaga sa donje strane stopala. Zatim se dalje razvije crvenilo, otečenje ili drugi znakovi upale. Ako takva formacija prsne dovodi do infekcije u tom području i formiranje apcesa. Proces je bolan što je vidljivo po skvrčenom držanju stopala. Na nogama se može javiti artritis i tumori koji vrše pritisak na nerve koji inerviraju nogu i stopalo pa dolazi do neprirodnog kretanja ptice.

Potrebno je utvrditi uzrok i prema tome preduzeti odgovarajuću terapiju.

Preporuka je da pticu odvedete na pregled veterinaru koji će odrediti tačnu dijagnozu i preduzeti adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs