Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu tri dana. Jede normalno, ali vodu nije pio evo već treći dan. Cvrkuće ujutru i kad perem sudove. Inače samo spava, ja pričam po čitav dan ali mi je nekako tužan. Da li je to normalno? Jelena
O: Tokom prvih nekoliko dana (ali i nedelja) česta je pojava da novonabavljena ptica nema apetit, jede vrlo malo ili nimalo i odbija vodu. Takođe, produženo spavanje tokom dana i neraspoloženje su normalni deo pretrpljenog stresa nakon promene sredine, pa vas savetujem za malo strpljenja tokom prilagođavanja tigricne na novonastalu situaciju.

Razdvajanje od jata i dolazak u potpuno novo okruženje može biti naročito stresno za tigricu što uzrokuje nevoljnost za hranom i vodom. U početku je dobro ponuditi hranu na koju je tigrica navikla do dolaska u Vaš dom. Hrana na koju je navikla pomaže u ohrabrenju za hranjenjem. Takođe, pomaže i stavljanje bar prosa u kavez koje je najbolje smestiti na njeno omiljeno mesto ili u blizini posudice za hranu. Ovo je tigricama omiljena poslastica i teško joj odolevaju.

Vrlo mlade ptice ne razumeju kako uzeti vodu iz pojilice. Pokušajte protresti pojilicu kako bi videla da se voda pomera ili ispustite kapljicu vode kad je tigrica u blizini. Ako Vaša tigrica ima i vodu ponuđenu na dnu kaveza, dok je učite na pojilicu svakako ostavite poznati izvor vode sve dok se u potpunosti ne nauči da pije iz pojilice.

Pokušavajte i istražujte različite načine na koji će se Vaša tigrica naučiti gde da pronađe svoju hranu i vodu jer nažalost ne postoji univerzalni način kako naučiti navedeno.
Više o pripitomljavanju tigrice možete pročitati u tekstovima koji glase Pripitomljavanje tigrice i Navikavanje tigrice na novu sredinu i uspostavljanje poverenja.

Nadam se da će Vam navedeni saveti pomoći pa da će Vaša tigrica ubrzo normalno uzimati vodu.

OZNAKE: