Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam ženku papagaja, tigrica je u pitanju stara je oko 6 meseci, kupljena kod vas pre oko 3 meseca. Nakon 15 dana od kupovine primetila sam da su joj kandže na desnoj nozi zgrčene i nekako uvrnute (kao ruke kod dece sa dečjom paralizom) i da ne može da je koristi za hvatanje. Ovih dana sam primetila da su slične promene počele i na drugoj nozi i da se vrlo otežano penje po kavezu (inače su ona i mužjak uglavnom pušteni i on je OK). Zabrinuta sam ne znam šta da radim, izgleda da je neka bolest i da je progresivna. Violeta
O: Nekroza podrazumeva smrt ćelija ili delova tkiva u živom organizmu. Radi se o lokalnom procesu koji može, ali i ne mora, dovesti do smrti životinje.

Obično se javlja kao posledica delovanja bioloških (bakterije, virusi...), fizičkih ili hemijskih faktora, mehaničkih trauma ili nedovoljnog snabdevanja tkiva krvlju, a time i kiseonikom, kod izloženosti određenim otrovima (zmijski otrov ili otrov pauka) i slično.

U zavisnosti od etioloških faktora koji uzrokuju nekrozu, nekroze se dele na:
1. koagulacijsku
2. kolikvacijsku
3. kazeoznu
4. nekrozu masnog tkiva
5. gangrenu

Najznačajniji su simptomi nekroze tkiva: gubitak prirodne boje organa ili tkiva, promena konzistencije i koherencije, oštra demarkacija od ostalog tkiva. Nekroza se uglavnom prvo uočavaju u tkivima koja su bogata enzimima (jetra, gušterača), a mnogo kasnije u ostalim tkivima (npr. na kostima ili koži). Ukoliko je nekrozom zahvaćen neki od vitalnih organa (srce, pluća, mozak), ovo može izazvati smrt.

Ovaj proces u zahvaćenim ćelijama ili tkivu je ireverzibilan, što znači da se nastala oštećenja ne vraćaju u prvobitno stanje. Ukoliko se radi o manjoj nekrotičnoj površini, organizam će nastojati da sanira fagocitozom, a kod većih nekroza organizam ih sanira inkapsulacijom.

Međutim, uglavnom se događa da obrana organizma nije dovoljna pa se nekroze mogu izlečiti isključivo hirurškim uklanjanjem nekrotičnog tkiva, u slučaju Vaše ptice trebalo bi izvršiti amputaciju zahvaćenih prstiju.

O deformitetu i krivljenju nogu i pristiju kod ptica možete pročitati u prethodnim odgovorima kolega koji glase Izrasline i bolnost noge/Deformitet prstiju kod ptice i Krive noge kod ptice.

OZNAKE: