Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj papagaj tigrica stara 2 i po godine ima krvav izmet. Šta da radim? Molim vas pomozite! Davala sam mu i čaj i sve ali ništa se nije promenilo, Amina
O: Najpre, promena boje izmeta kod tigrice može nastati usled probave određene hrane koja može promeniti boju izmet pa izgleda kao krv. O boji izmeta kod ptica pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Boja izmeta kod tigrice.

Određene oštre poslastice mogu lagano erodirati (izgrebati) sluzokožu creva pa se javljaju primese krvi u stolici, što je prolaznog karaktera.

Preporučujem da sledećih par dana pazite na njegovu ishranu i da jede semenke, bez dodavanja svežeg voća i povrća. Možete dati sušene banane i drugo sušeno voće u manjim količinama. Bilo bi dobro dati probiotike, može u obliku svežeg sira ili jogurta. 

Inače feces se kod ptica sastoji od tri dela: prvi je urin koji se sastoji od kristala pa je zbog kristala često mutan, zatim nekristalni urin koji je bistar kao voda i treći deo je izmet, koji je krute kozistencije.

Pojava krvavog izmeta može takođe upućivati i na unutrašnje krvarenje nisko u probavnom traktu ili na oboljenje bubrega.

Ako se tragovi krvi u stolici pojavljuju više dana, preporučujem Vam da se obratite specijalizovanoj veterinarskoj ambulanti za kućne ljubimce.

OZNAKE: