Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tri tigrice za jednog sam siguran da je mužjak. Jedan od ovo dvoje na sredini nosa ima roze, a okolo plavo. Drugi je mlad i juče sam ga dobio i ima plavkast nos. Pre toga je stari mužjak hranio tu tigircu koja ima roze i plavo, a sada je hrani ovaj novi. Kako da znam kog su pola? Pozdrav, Mihajlo
O: Kod mladih tigrica je vrlo teško i nezahvalno određivati pol. Pod „vrlo mlade“ tigrice mislimo na uzrast od 4 do 6 meseci, jer se često boja pokljunice stabilizuje tek sa godinu dana starosti, što je i optimalno vreme za parenje, ne ranije. Neki stručnjaci ipak navode da je kod vrlo mladih papagaja ipak moguće odrediti pol po prisutnosti ili odsustvu bele boje. Beli kljun će obično posmeđiti (ženka), dok kljun lepe, ružičaste boje i bez imalo bele boje pokazuje da se ipak radi o muškoj tigrici.

Takođe, kod odrasle ženske tigrice, a za razliku od mužjaka, je ustanovljena slojevitost boje pokljunice. Donji sloj pokljunice je beloplav, srednji je belkast, a gornji je naravno smeđkast (moguće je da bude i gornji bele boje) i taj gornji sloj je jasno i jedino vidljiv. Ovo znači da ženke zaista u jednoj fazi rasta i polnog sazrevanja mogu imati imati bledoplavu boju kljuna. Boja pokljunice odraslog mužjaka je kraljevsko plava do ljubičastoplave. 

Sačekajte dok ne sazre i ne napune godinu dana jer ćete tada sa sigurnošću znati njihov pol, a tad će ujednom biti spremni za parenje. Za sada samo mogu predpostaviti da ste dobili jednu ženku i mužjaka. Ukoliko ipak želite što pre da saznate njihov pol najbolje bi bilo da se obratite za pomoć vrsnom poznavaocu ptica tj. iskusnom uzgajivaču. Uopšteno, mužjaci su komunikativniji, ekstrovertniji u više se izražavaju, dok su ženke tiše, ali ponekad malo nervozne.

OZNAKE: