Povratak

Strah ptice od nove igračke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam svojoj nimfi igračkicu zvonce koje visi međutim ona se plaši i stalno gleda u nju i ponekad sikće pa me zanima šta da radim da li da ostavim igračkicu tu pa da se navikne ili da uklonim iz kaveza? Srdačan pozdrav, Jelena

O: Tigrice su uopšteno vrlo teritorijalne i sumnjičave kada su u pitanju nove stvari. Vaš ljubimac se očigledno plaši zvuka koju igračka izvodi i verovatno ga shvata kao nekakvu pretnju. Ista se stvar događa i s novim igračkama, odnosno tigricama treba vremena (nekima više, nekima manje) da se priviknu na nove stvari u blizini ili u samoj kavezu.
Najbolje bi bilo da se tigricu postupno navikava na novi predmet tako što ćete ga za početak smestiti negde u sobi gde ga tigrica može videti.

Drugi dan se novi predmet približi kavezu s time da ne sme biti u nivou s tigricom već nešto niže. Na taj način će se ptica osećati dominantno zato što je više pozicionirana isto kao što bi se osećala ugroženom kad bi novi predmet ili igračka bila iznad nje. Treći dan novi predmet okačite sa spoljašnje strane kaveza i to pri dnu pa čekajte da ga ptičica sama nađe i istraži što može potrajati i nekoliko dana. Tek kada tigrica počne da kljuca novu igračku tek tada se može okačiti na mesto koje smo zamislili, ali još uvek s spoljašnje strane kaveza. Na taj način će se tigrica i dalje osećati sigurno u svom kavezu. Nakon što počne da se igra s novim predmetom i nakon što se potpuno privikne na njegov oblik i zvuk, i nakon što prestane da ga doživljava kao pretnju, tek tada se može sigurno smestiti u kavez bez da se ptica više plaši.

Pokušajte ovaj postupak da izvedete sa zvoncetom, odnosno postupno navikavajte ptičicu na njegovu prisutnost. Moguće je da se Vaš ljubimac plaši zvonceta ili da mu blješti odnosno da vidi svoj odraz u njemu ili mu ipak smeta neki zvuk koji zvonce proizvodi . U svakom slučaju verujem da će se tigrica polako opustiti, ali trebate da joj date vremena.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs