Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupili smo mladog mužjak tigricu i ima krive noge. Šta i kako da uradimo da mu pomognemo, Marina
O: Mlade ptice najčešće imaju problem s jednom ili obe noge, pa dok leži noge su više položene bočno uz telo, a ne ispod tela, teže stoji, hoda ili ne može uopšte da stoji na prečki. Uzrok samog deformiteta ima više, od toga da majka prečvrsto sedi na jajima, pa svojom težinom pritiska ptiće, zatim može biti reč i o samom materijalu od kojeg je gnezdo napravljeno ili pod u gnezdu koji je klizav. Takođe se u nekim izvorima spominje i nedostatak vitamina D, pa uopšteno mikro i makro nutrijenata u hrani kako roditelja tako i ptića dok rastu.

Ukoliko je gnezdo i sam kavez veći deo dana u delu prostorije gde nema puno svetla ili ako je zatvoreni oblik gnezda kao što su drvena gnezda može biti reči o nedovoljnim količinama vitamina D kojeg ptice dobijaju iz sunčevih zraka. Što ranije se problem uoči to bolje, pogotovo još dok je ptić u rastu. Dobro bi bilo da posmatrate šta se ustvari događa i ako možete uočiti pravi razlog nastanka deformiteta, što će pomoći u uklanjanju. Ponekad može da se dogodi da roditelji ne žele da hrane takvog ptića, pa izbegavaju da ga hrane, pa na to treba obratiti pažnju. 

Osim toga preporučila bih i nadopunu u ishrani ili ukoliko već dajete dodatke kao što su mekana hrana u obliku žumanca jaja, Petit keksa, može i med, kao i dodatak joda u obliku kamena Karlie Jodni kamen, kao i Vitakraftovo piće za ptice s jodom - voda bogata mineralima i jodom, dodatak ishrani. Sadrži prirodne minerale, jod i druge važne elemente.

Za dodatne informacije svakako se možete obratiti i Zavodu za bolesti ptica na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, Ukoliko ne znate kome biste odveli pticu na pregled možete se obrati profesorki Radmili Resanović sa Fakulteta veterinarske medicine, koja je specijalista za ptice.

OZNAKE: