Povratak

Japanski galebić (Lanchura domestica)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prošle nedelje sam bio kupio kod jednog odgajivača, japanskog galebića mužjaka braon boje, međutim, cvrčka, a neće da peva. Kad sam prekjuče bio tog odgajivača pozvao da ga pitam da li da uzmem još jednog mužjaka, ali koji će pevati, jer na jutjubu, gledao sam, da npr u jednom kavezu dva mužjaka, i obojica neizmenično pevaju ,a to sam isto i uživo video, kod guld amadin zeba mužjaci, dva sam imao u istom kavezu, i neizmenično pevali, posle toga sam jednog lepšeg bio ostavio, i koju god drugu vrstu ptice mužjaka da stavim kod njega u kavez, guld će i dalje pevati.

O: Japanski galebić (Lanchura domestica) u svetu je poznat kao "society finches". U porodici Lanchura postoji mnogo vrsta (goldova amadina, rižarica, australska zebica....) koje su vrlo srodne. Karakteriše ih velika društvenost i živahnost.

Male su ptičice, dužine oko 10 cm od repa do kljuna. Danas postoji mnogo jedinki različitih boja nastalih mutacijom, tj. ukrštanjem. Uzgojene su u Kini i Japanu pre više stotina godina.

Obavezno ih treba uzimati i držati najmanje par, a poželjno je i više jedinki. Možete držati i dva mužjaka, ali i sa ostalim ptičicama iz ove porodice.

Japanski galebići polno sazrevaju vrlo brzo - već od 4 meseca. U kavez im morate postaviti gnezdo zatvorenog tipa u koji se postave kokosova vlakna, a može poslužiti i mekani toalet papir. Nipošto nemojte stavljati vatu! Galebići polažu u proseku 5 - 8 jaja iz kojih se za 12 - 14 dana izlegu ptići.

Za otprilike 14 dana počinju da izlaze, ali su još uvek zavisni od roditelja koji ih hrane. Nakon otprilike 3 - 4 nedelje ptići počinju samostalno da jedu. Ukoliko je manje ptića u gnezdu, pre će se osamostaliti.

Što se ishrane tiče, peletirana (gotova, fabrička) hrana može činiti i do 70% od ukupne njihove ishrane. Takođe, može im davati mešavinu semenki, čiste suncokretove semenke, zatim "zelena" hrana (maslačak, spanać i sl.) ali u manjim količinama, odnosno povremeno, voće (jabuke, banane..).

Kao i svaka druga ptica, tako i japanski galebići vole da lete, pa bi bilo najbolje da ih svakodnevno puštate iz kaveza.

Kavez im je potrebno postaviti na mesto bez buke, promaja, dima i ostalih aerosola koji bi mogli naštetiti ptici. Dobro je i pokriti kavez preko noći radi sprečavanja stresa. Preko dana im osigurajte osvetljenje punog spektra 10-12 sati (zbog stvaranja vitamina D i pravilnog odvijanja reproduktivnog ciklusa). Obvezno je održavanje higijene kaveza, a frekvencija čišćenja zavisiće od broja ptičica u kavezu.

Svaka ptica je individua za sebe, neke se pre prilagođavaju i opuštaju u novom ambijentu, a neke to rade sporije, pa Vas savetujem da se strpite sa pesmom Vašeg galebića. Stimulativno će delovati i dolazak nove ptice, jer će onda zajedno moći da pevaju, što one i vole. Ukoliko ptice budu pokazivale agresivnost jedna prema drugoj savetujem Vas da ih stavite u odvojene kaveze jedno do drugo.