Povratak

Izrasline i bolnost noge/Deformitet prstiju kod ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nimfu staru 10 godina, nikada mu nešto slično nije bilo ranije. Na jednoj nozi sa unutrašnje strane ima žutu fleku, a na istoj sa spoljašnje strane ima crvenu kvrgu. Dok se ne oslanja lepo na drugu nogu jer mu je prst iskrivljen ka gore. Sve ostalo je u redu. Želela sam da Vas pitam za mišljenje, hvala unapred. Milica
O: Ptice kao ljubimci mogu razviti u organizmu mnoge abnormalne izrasline kako na koži tako i unutar tela. Te izrasline mogu i ne moraju biti tumori. Nekad se razvije apsces (novonastala šupljina ispunjena gnojem) nakon ubodne rane, što se ispoljava kao područje koje je otečeno i inficirano bakterijskom infekcijom. Druge mase mogu biti skupine masnog tkiva ispod kože, zaostalo jaje kod ženki kod otečene kloake. Često oteklina može biti i cista. Cista je šupljina u tkivu ispunjena tečnošću ili drugim sadržajem. Ciste od perja su ispunjene keratinom.

Upala (crvenilo) i oticanje nogu može biti uzrokovano pogrešnom ishranom naročito užeglom hranom. Leči se uklanjanjem uzroka, davanjem vitamina E u hranu i premazivanjem mastima na bazi kortizona. Crvenilo i oticanje mogu izazvati i ubodi komaraca, a kao komplikacija javlja se infekcija i gnojenje. Leči se mazanjem masti na bazi antibiotika i kortizona, a sprečava se postavljanjem mreža protiv komaraca i insekticidnim sredstvima.

Šuga (knemidokoptoza) koju uzrokuju kod ptica Cnemidocoptes mutans (sitna okrugla grinja duga 0,2-0,5 mm) koja se pojavljuje na koži nogu i Cnemidocoptes levis koja se pojavljuje na koži ispod perja. Bolest se širi dodirom. Sisajući krv na donjim delovima nogu šugarci izazivaju upalu. Javlja se i svrab. Noge se deformišu. Tok bolesti kod ove vrste šuge je dug. Dijagnoza se postavlja mikroskopskim nalazom ljuski. Lečenje se temelji na omekšavanju promena na nogama parafinskim sredstvom i primenom preparata protiv šugaraca.

Odumiranje prstiju (suva gangrena) javlja se na nozi koja postaje sivkasta, zatim crna i na kraju se osuši i otpadne. Može se javiti na jednom prstu i na jednom članku prsta. Početni znakovi su crvenilo prstiju koje kasnije postane tamnoljubičasto. Ptica zbog jakih bolova ne može stajati na prečku.

Rane na nogama uzrokovane lošim podom u kavezu koja izaziva traumu i nehigijenom mogu biti površinske i duboke. Površinske rane zarastaju brzo i spontano, dok se duboke mogu zakomplikovati. Mogu nastati apscesi, granulomi (hronično bujanje tkiva), čirevi i nekroze.

Čirevi se često javljaju na nogama ptica. Najpre se javi gnojno oticanje (apsces) iz kojeg se razvije čir (ulcus). Kao posledica može doći do gubitka prstiju. Uzroke treba potražiti u lošoj ishrani, nedostatku vitamina i nečistoći na koju se nadovezuje infekcija. Lečenje se vrši ispiranjem nogu antiseptikom i zatim primjenom antibiotskog preparata.

Gnojna upala prstiju se takođe javlja često kod ptica. Uzrok su bakterije, loša ishrana i loša higijena. Ptica redovno drži bolesnu (upaljenu, toplu i bolnu) nogu podignutu. Zapažaju se žućkaste kraste, abnormalni nokti i izobličeni prsti. Lečenje se vrši ispiranjem bolesnog prsta i mastima na bazi antibiotika.

Zbog razlitih uzroka koje je moglo da izazove navedeno stanje savetujem da posetite veterinara koji će doneti dijagnozu, a samim tim i prepisati uspešnu terapiju.