Povratak

Gušenje patke/Problemi sa disanjem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jedno, pa verovatno japansko pače, tj. imam dva međutim radi se o jednom. Još su mali dobijaju istu hranu, sve isto, međutim to jedno kao da zevće ili kako već da kažem. Izgleda kao da se guši i ne znam šta da radim. Da li mi možete preporučiti nešto? P.S. To radi u određenim trenucima. Hvala unapred, Mirjana
O: Bolesti disajnog sistema kod ptica najčešće izazivaju sledeće simptome: izraženi pokreti prsiju zbog otežanog disanja, nosni iscedak, ritmično pomeranje repa ili glave, odizanje krila od tela, istezanje vrata, kašalj, promenjeno uobičajeno oglašavanje, povraćanje i disanje otvorenim kljunom (javlja se uz upalu gornjih disajnih puteva).

Razvoj ovih bolesti pospešuje malnutricija - poremećaj u organizmu nastao zbog smanjenog ili prekomernog unosa hrane, a odražava se na umanjenom ili prekoračenom unošenju nutritivnih materija. Hipovitaminoza vitamina A i suva pojačana toplota okoline takođe su česti uzrok poremećaja, a ostali uzročnici su bakterije, mycoplasme, chlamydie, virusi, gljivice i paraziti poput Cnemidocoptesa.

Svi uzročnici dovode do zadebljanja mukoznih sluznica (zatvaraju se normalni otvori na nosu, otvori koji vode do sinusa i vazdušnih vrećica), stvara se povećani iscedak koji dodatno začepljuje već zadebljane otvore.


Leči se prema uzročniku, što znači da bi trebalo pticu odvesti u specijalizovanu ambulantu za ptice (Veterinarski fakultet u Beogradu), uzeti bris i odrediti uzročnika, a prema uzročniku određuje se i terapija (nystatin, tylosin, ivermectin i drugo).

Vlasnik može ptici korigovati ishranu i načine držanja, dodati vitamine u vodu (posebno obratiti pažnju na A vitamin), držati u provetrenoj prostoriji, a ne u zadimljenoj, povećati temperaturu okoline za par stepeni Celzijusa, davati vlažnu hranu…